MNOGI POZDRAVILI OVU ODLUKU: MUP Crne Gore ukinuo Ravnogorski pokret
Foto: Profimedia

Odluka

MNOGI POZDRAVILI OVU ODLUKU: MUP Crne Gore ukinuo Ravnogorski pokret

Crna Gora -

Rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova Duško Marković zabranio je rad nevladine organizacije Ravnogorski pokret, jer je njeno delovanje suprotno Ustavu Crne Gore, saopšteno je danas iz MUP-a.

Ravnogorski pokret registrovan je u MUP-u 18. aprila ove godine, a Marković je u obrazloženju naveo da je rešenje o upisu doneto bez saznanja rukovodilaca MUP-a.

On ukazuje i na činjenicu da je saznanje da je Ravnogorski pokret registrovan izazvalo oštre reakcije dela javnosti i inicijativu da se njegov rad zabrani. Marković je u rešenju naveo da je delovanje ovog Pokreta suprotno Ustavu, jer "zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral".

"S obzirom na sve navedeno, te na dužnost da se zaštiti javni interes jer bi postojanje i delovanje ove organizacije pričinilo društveno štetne posledice, potpredsednik Vlade i rukovodilac MUP-a je doneo pomenuto Rešenje o ukidanju Rešenja kojim je u Registar nevladinih udruženja upisan Ravnogorski pokret", piše u saopštenju MUP-a.

Zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Građanska alijansa (GA) koja smatra da je reč o "nacionalističkom pokretu koji promoviše nacionalnu mržnju, zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svetskog rata pobila hiljade nevinih i koju je kao takvu država proglasila fašističkom, i da je ta presuda i dalje pravosnažna".

"Kako država Crna Gora nije abolirala niti lustrirala četnički pokret, njihova registracija tj. njihovo delovanje je suprotno Ustavu Crne Gore pa u skladu sa tim podnosimo ovu inicijativu", navedeno je u zahtevu Građanske alijanse o zabrani rada Ravnogorskog pokreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track