POKRENUTA PETICIJA: Jedna ulica u Podgorici da dobije ime po Ognjenu
Foto: Printscreen

Inicijativa

POKRENUTA PETICIJA: Jedna ulica u Podgorici da dobije ime po Ognjenu

Crna Gora -

Fondacija AKTER pokrenula je onlajn peticiju kojom traže da jedna ulica u Podgorici dobije ime po Ognjenu Rakočeviću (11), autističnom dečaku koji se nedavno utopio u Morači.

Iz ove fondacije navode da žele da skrenu pažnju na potrebu unapređenja kvaliteta života i zaštite ljudskih prava osoba sa autizmom i njihovih porodica.

"Ulica posvećena Ognjenu sačuvala bi od zaborava do sad neviđenu solidarnost i jedinstvo koje su građani Crne Gore pokazali u potrazi za ovim mladim herojem. Ognjen je postao simbol humane Crne Gore, a njegova žrtva opominje društvo na borbu kroz koju prolaze deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice. Fondacija podseća i na slučaj osmogodišnje Zoje Mirosavljević iz Novog Sada, koja je, pošto je preminula od retke Batenove bolesti, dobila ulicu u svom gradu. Usledilo je i donošenje "Zojinog zakona", koji tretira prevenciju i dijagnostiku genetičkih bolesti. Smatramo da je sazrelo vrijeme da se u Crnoj Gori donese "Ognjenov zakon", koji će olakšati lečenje djece sa autizmom i definisati nacionalnu strategiju po svim pitanjima od važnosti za život autistične dece", navodi se u saopštenju.

Takođe, fondacija ističe potrebu formiranja registra osoba sa autizmom u Crnoj Gori i važnost stvaranja uslova za otvaranje nacionalnog centra za autizam "Ognjen Rakočević", saopšteno je iz fondacije AKTER.Inicijativa će biti upućena nadležnim organima.

(Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track