Najnovije vesti

POKRENUTA PETICIJA: Jedna ulica u Podgorici da dobije ime po Ognjenu
Foto: Printscreen

Inicijativa

POKRENUTA PETICIJA: Jedna ulica u Podgorici da dobije ime po Ognjenu

Crna Gora
06:52h

Fondacija AKTER pokrenula je onlajn peticiju kojom traže da jedna ulica u Podgorici dobije ime po Ognjenu Rakočeviću (11), autističnom dečaku koji se nedavno utopio u Morači.

Iz ove fondacije navode da žele da skrenu pažnju na potrebu unapređenja kvaliteta života i zaštite ljudskih prava osoba sa autizmom i njihovih porodica.

"Ulica posvećena Ognjenu sačuvala bi od zaborava do sad neviđenu solidarnost i jedinstvo koje su građani Crne Gore pokazali u potrazi za ovim mladim herojem. Ognjen je postao simbol humane Crne Gore, a njegova žrtva opominje društvo na borbu kroz koju prolaze deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice. Fondacija podseća i na slučaj osmogodišnje Zoje Mirosavljević iz Novog Sada, koja je, pošto je preminula od retke Batenove bolesti, dobila ulicu u svom gradu. Usledilo je i donošenje "Zojinog zakona", koji tretira prevenciju i dijagnostiku genetičkih bolesti. Smatramo da je sazrelo vrijeme da se u Crnoj Gori donese "Ognjenov zakon", koji će olakšati lečenje djece sa autizmom i definisati nacionalnu strategiju po svim pitanjima od važnosti za život autistične dece", navodi se u saopštenju.

Takođe, fondacija ističe potrebu formiranja registra osoba sa autizmom u Crnoj Gori i važnost stvaranja uslova za otvaranje nacionalnog centra za autizam "Ognjen Rakočević", saopšteno je iz fondacije AKTER.Inicijativa će biti upućena nadležnim organima.

(Vijesti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...