NA PROSLAVI I TAČI: Crna Gora danas slavi dan nezavisnosti!
Foto: Profimedia

10 godina samostalnosti

NA PROSLAVI I TAČI: Crna Gora danas slavi dan nezavisnosti!

Crna Gora -

Crna Gora danas obeležava Dan nezavisnosti jer je 21. maja 2006. godine na referendumu odlučeno da država obnovi samostalnost

Glavna svečanost biće održana u Podgorici, na Trgu nezavisnosti, s početkom u 20 časova. Na skupu će govoriti crnogorski premijer Milo Đukanović i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Donald Tusk, Foto: AP
Donald Tusk, Foto: AP

Zasad je poznato da će svečanoj akademiji povodom Dana nezavisnsnosti prisustvovati još šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak i predsednik Kosova Hašim Tači.

Hašim Tači, Foto: Fonet
Hašim Tači, Foto: Fonet

Lajčak je bio predstavnik Evropske unije zadužen za realizaciju referenduma o nezavisnosti Crne Gore, drugi Slovak, František Lipka, bio je predsednik Referendumske komisije.

Svečanosti u čast Dana nezavisnosti biće održane i na Cetinju, a programi proslave jubileja već su organizovani ili će biti realizovani u svim crnogorskim gradovima.

Na referendumu 21. maja 2006. godine, 55,5 odsto građana Crne Gore izjasnilo se u prilog obnove samostalnosti države, dok je 45,5 odsto bilo protiv.

Na referendum je izašlo više od 86 odsto građana Crne Gore, iako je uslov za priznavanje referendumskog rezultata bio izlazak preko 50 odsto upisanih birača, a cenzus je bio 55 odsto.

Crna Gora je, posle kapitulacije 1916. u Prvom svetskom ratu i bekstva kralja Nikole Petrovića Njegoša u Francusku, 1918. godine, na osnovu odluka Podgoričke skupštine, ušla u sastav Srbije, odnosno u novostvorenu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevine Jugoslavije.

Odlukama Drugog zasedanja Avnoja tokom Drugog svjetskog rata, kao i Ustavom iz 1946. godine, Crna Gora je dobila status ravnopravne federalne jedinice u bivšoj SFRJ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track