POLICIJSKA AKCIJA U CRNOJ GORI: Uhapšen Bratislav Dikić?
Foto: Dado Djilas

Na dan održavanja parlamentarnih izbora

POLICIJSKA AKCIJA U CRNOJ GORI: Uhapšen Bratislav Dikić?

Crna Gora -

Pojedini mediji javili su danas da je u Crnoj Gori tokom noći "locirana i uhapšena" paravojna kriminalna grupa "od najmanje 15 osoba", koja je navodno ušla u Crnu Goru i unela velike količine oružja i municije sa ciljem da izazove oružane sukobe, "pa čak i likvidacije". MUP Crne Gore se nije zvanično oglasio ovim povodom.

Prema nezvaničnim informacijama koje su objavili mediji pomenuta grupa u Crnu Goru ušla, navodno u nameri da izazove teroristčke akcije "širom Crne Gore", na dan održavanja parlamentarnih izbora.

Ovu grupu, navodno, predvodi bivši šef žandarmerije Srbije Bratislav Bata Dikić.

Podsetimo u Crnoj Gori danas se održavaju redovni parlamentarni izbori. Uprava crnogorske policije je pre tri dana najavila mogućnost da u Crnoj Gori tokom izborne noći bude izazvano nasilje.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović nije danas hteo da komentariše noćašnje hapšenje bivšeg šefa srpske žandarmerije Bratislava Dikića, ističući da treba sačekati da se oglase nadležni crnogorski organi.

"Imam saznanja koja se tiču informacija o lociranju i hapšenju grupe koja je planirala da danas izvede terorističke akcije u Crnoj Gori", rekao je Vujanović, ali je dodao da je na državnim organima Crne Gore da se o tome oglase.

Vujanović je to rekao novinarima nakon glasanja, uz uverenje da će Crna Gora nastaviti putem evroatlantskih integracija.

Premijer Crne Gore Milo Djukanović izjvio je danas da o hapšenju Bratislava Dikić poeduje ista saznanja koja su se već pojavila u medijima, i očekuje da će parlamentarni izbori danas proteći u mirnoj i regularnoj atmosferi.

"Ne očekujem večeras nikakve incidente", rekao je Djukanović.

Na pitanje novinara kakao komentariše hapšenje grupe koja je planirala da danas izvrši terorističke akcije u Crnoj Gori, a na čijem je čelu bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić, on je rekao da raspolaže istim saznanjima koja su se već pojavila u medijima i da je u završnoj fazi priprema saopštenja kojom će se oglasiti državni organi.

Djukanović je nakon što je glasao rekao da očekuje pobedu svoje DPS, a da će nakon prebrojavanja glasova biti razgovora i o budućoj saradnji sa drugim strankama.

Direktor CG policije: Uhapšeno 20 ljudi iz Srbije

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović potvrdio je danas da je prethodne noći uhapšeno 20 osoba iz Srbije, dok se za jednim licem traga, a zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo terorizam.

Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike.

Zbog interesovanja "svih medija", Stojanović je rešio da se oglasi pisanom izjavom u kojoj potvrđuje hapšenje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

"Tačno je da su službenici Uprave policije, tokom prethodne noći, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a postupajući shodno operativinim i obaveštajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišili slobode 20 lica, državljana Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga", ističe se u izjavi.

Dodaje se da su ta lica osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.Uprava policije je u vezi navedenog događaja, shodno proceduri, uputila tužilaštvu informaciju koja je planirana za javnost, kaže se u pisanoj izjavi direktora crnogorske policije.

Tužilaštvo: Planirali da uhapse Mila

Kriminalna organizacija čiji su članovi tokom noći uhapšeni planirala je, kako se sumnja, da u vreme proglašenja izbornih rezultata zauzme Skupštinu Crne Gore i proglasi pobedu određenih partija, kao i da uhapsi premijera Mila Đukanovića, saopšteno je iz Tužilaštva.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track