(VIDEO) AMFILOHIJE: Budućnost se ne gradi na lažnom jeziku i lažnoj azbuci!
Foto: Printscreen Youtube/vijesti.me

PALJENJE BADNJAKA ISPRED CETINSKOG MANASTIRA

(VIDEO) AMFILOHIJE: Budućnost se ne gradi na lažnom jeziku i lažnoj azbuci!

Crna Gora -

CETINJE - Mitropolija Crnogorsko-Primorska, u prisustvu građana, i ove godine u 15 sati je palila badnjake ispred Cetinsjskog manastira.

Mitropolit Amfilohije uz božićne čestitke, poručio je vlastima da se budućnost Crne Gore ne može graditi na lažnom jeziku i lažnoj azbuci. Mitropolit je upozorio Cetinjane da je u njihovom gradu sve manje ćirilice.

" Ko ima pravo da nam ukrade naše pismo, našu azbuku. Nadam se u boga da taj sram i stid na obrazu Crne Gore, i nadam se da neće dugo trajati da će ovi koji imaju vlast koji su to nametnuli nasiljem da će i oni shvatiti da se ne može graditi budućnost Crne Gore na lažnom jeziku i lažnoj azbuci", kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

"Nemamo mi ništa protiv latinice, da nju koriste braća Hrvati, Italijani, Nemci, ali ko ima pravo da ukrade naše pismo, našu azbuku, slovo Ćirilovo, slovo Cetinjskog Oktoiha, slovo Svetog Petra Cetinjskoga“, kazao je Amfilohije.

On je podsetio i da u svom kabinetu čuva kamen temeljac hrama koji je, kako je rekao, zamišljen da se gradi između Biljarde i Vladinog doma 1910. u čast krunisanja Kralja Nikole. Najavio da bi ove godine trebalo da započne gradnja tog hrama.

(vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track