Najnovije vesti

REFERENDUM O NATO UZBURKAO STRASTI U CRNOJ GORI: Opozicija očekuje hapšenja, Đukanović zabranu
Foto: Reuters (15.2.2017)

Strani mediji

REFERENDUM O NATO UZBURKAO STRASTI U CRNOJ GORI: Opozicija očekuje hapšenja, Đukanović zabranu

Crna Gora

Vlada Crne Gore neće birati sredstva kako bi sprečila održavanje nezvaničnog referenduma o članstvu u NATO, smatra poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević.

"Ne isključujem hapšenja, zatvaranja glasačkih mjesta i punu represiju režima", kazao je on za Fajnenšel tajms.Front se zalaže da nezvanični refendum bude održan na godišnjicu bombardovanja SR Jugoslavije - 24. mart, ali ne isključuju da to bude i drugi datum.

Kako navodi Fajnenšel tajms vladajućoj koaliciji nije jasno koliko je napredovao plan opozicije za održavanje referenduma. Međutim, jedan zvaničnik kazao je da veruje da je cilj da se isprovocira policijska ofanziva i mogući nasilni sukobi. U tekstu se navodi da  Vlada planira da odluku o članstvu donesu  poslanici u Skupštini.

Pristupanje savezu se očekuje da bude potvrđeno na Samitu NATO u maju. Do tada još tri članice moraju ratifikovati protokol o NATO - SAD, Španija i Holandija.

Predsednik DPS-a Milo Đukanović je kazao da poslanici zakonskim putem mogu zatražiti referendum o članstvu ali i da bi institucije trebalo da spriječe nezakonito glasanje.  "Njihova želja je da demonstriraju nasilje", kazao je Đukanović.

Vlada i Specijalno državno tužilaštvo terete čelnike Demokratskog fronta za umešanost u  pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra. Vlasti tvrde da iza pokušaja udara stoji Rusija da bi sprečila ulazak Crne Gore u NATO. U tekstu se podseća da je na zahtev tužilaštva Kneževiću i Andriji Mandiću ukinut poslanički imunitet.

"Crna Gora postala je testno polje za geopolitičke konfrontacije između Rusije i Zapada", smatra Knežević, navodeći da bi rezultat referenduma bio “osnova za promenu vlade i održavanja formalnog referenduma da kojim bi Crna Gora bila izvedena iz NATO”.

U tekstu Artura Bizlija konstatuje se i da su prostorije Kneževićeve partije ukrašene freskama i uljem na platnu Georgija Žukova, šefa vojske Josifa Staljina.

U tekstu se navodi i da se zapadne diplomate slažu da planirani referendum predstavlja minimalni rizik po crnogorsko članstvo. "To je gotova stvar", kazao je jedan diplomata.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Državni udar, deo turističke ponude u Crnoj Gori

(Vijesti)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...