LAŽNE DOJAVE O PODMETNUTIM BOMBAMA STIŽU IZ BIH I SRBIJE? Anonimni pozivi TERORIŠU Podgoričane
Foto: Printscreen YouTube

5 poziva u nekoliko dana

LAŽNE DOJAVE O PODMETNUTIM BOMBAMA STIŽU IZ BIH I SRBIJE? Anonimni pozivi TERORIŠU Podgoričane

Crna Gora -

U Podgorici je proteklih dana registrovano pet lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama na eksluzivnim lokacijama u tom gradu, a podgorički mediji pišu da dosadašnja istraga ukazuje da su lažne dojave stigle iz regionalnih zemalja, tačnije iz Srbije i BiH.

Za sada se ne zna ko su osobe koje su uputile uznemirujuće pozive, a policija Srbije i BiH, kako se navodi, proveravaju ko su osobe koje su proteklih dana poslale pet lažnih dojava o bombama.

Poslednji poziv stigao je u petak u jedan hotel i to dan kasnije nakon što je policija istim povodom intervenisala u poslovnom centru.

Policija je prošlog vikenda evakuisala i diskoteku, tržni centar Delta siti i hotel.

Detaljnim pregledom, koji je sprovela antidiverziona jedinica, ispostavilo se da su sve dojave bile lažne. Kako su ranije saopštili iz policije, utvrđeno je da su pozivi stigli iz zemalja u regionu.

"Brojevi sa kojih su upućeni pozivi su brzo identifikovani. Crnogorska policija je odmah putem Interpola i međunarodne policijske saradnje nadležnim organima u tim državama dostavila zahteve za dobijanje potrebnih informacija radi procesuiranja tih osoba. Postupanje po našim zahtevima u tim državama je u toku", naveli su ranije u saopštenju.

Kako su podsetili, sa istim problemom nedavno su se suočile i hrvatska i srpska policija.

"Lažno prijavljivanje o postavljanju eksplozivne naprave u nekom objektu ili na drugom mestu predstavlja krivično delo koje je kažnjivo zakonom. Policija je dužna da postupi po svakoj ovakvoj prijavi i da obezbedi da prostor koji se pregleda bude osiguran i zaštićen, kako ne bi postojao rizik po ljudske živote u slučaju da je dojava istinita", podsećaju iz policije.

Dodaju da osim angažovanja obučenog timakoji pregleda prostorije u kojima je navodno postavljen eksploziv, mora da angažuje i službene pse, tehniku i ostale resurse kako bi ATP pregled prostorija bio najefikasnije obavljen.

"Osim dodatnog angažovanja i troškova koje zbog navedenog snosi policija, ovakvim lažnim dojavama se stvara panika i remeti funkcionisanje objekata i rutina zaposlenih i klijenata u objektima koji se po tim lažnim dojavama pregledaju", navode iz policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track