Najnovije vesti

MINISTARSTVO ODBRANE CRNE GORE: Članstvo u NATO košta 450.000 evra godišnje, a ne 70 miliona
Foto: Reuters

Cena članstva

MINISTARSTVO ODBRANE CRNE GORE: Članstvo u NATO košta 450.000 evra godišnje, a ne 70 miliona

Crna Gora

PODGORICA - Finansijska obaveza Crne Gore prema NATO za potrebe članarine na godišnjem nivou iznosiće oko 450.000 evra, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane.

To je, kako se navodi, 0,027 odsto od ukupnog zajedničkog godišnjeg NATO budžeta i to su jedina sredstva koja je Crna Gora u obavezi da izdvoji za potrebe NATO. Reagujući na izjavu predsjednika Demokratske narodne partije (DNP), Milana Kneževića, da će crnogorske građane članstvo u NATO, na godišnjem nivou koštati 70 miliona evra, iz resora Predraga Boškovića su saopštili da je reč o "obmanjivanju javnosti i širenju dezinformacija o NATO članstvu", prenela je RTCG.

Iz crnogorskog ministarstva navode da sadašnji kompletan budžet za odbranu Crne Gore, za 2017. godinu, iznosi 45 miliona evra i da je reč o sredstvima namenjenim za ulaganje u crnogorski sistem odbrane, odnosno za zaposlene u tom sistemu, održavanje opreme i modernizaciju.

Foto: FoNet AP
Foto: FoNet AP

"Reč je, dakle, o iznosu koji će biti utrošen za potrebe odbrane Crne Gore, bez obzira da li smo članica NATO ili ne, a nikako za učešće u NATO budžetu. NATO ima jasno postavljenu finansijsku formulu koja obuhvata precizne i namenske kvote ulaganja u zajednički sistem odbrane i bezbednosti. Po toj formuli, finansijska obaveza Crne Gore prema NATO za potrebe članarine na godišnjem nivou, iznosiće oko 450.000 evra, odnosno 0,027 odsto od ukupnog zajedničkog godišnjeg NATO budžeta", navodi ministarstvo.

Bošković je naveo da će svakog građanina Crne Gore članstvo u NATO koštati 72 centa na godišnjem nivou.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...