U PODGORICI POČELO SUĐENJE ZA TERORIZAM UOČI IZBORA: Mandić i Knežević nisu se pojavili!
Foto: Anadolia

Posle odlaganja

U PODGORICI POČELO SUĐENJE ZA TERORIZAM UOČI IZBORA: Mandić i Knežević nisu se pojavili!

Crna Gora -

U Višem sudu u Podgorici počelo je ispitivanje povodom ocene zakonitosti optužnice za planiranje teororističkih napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora prošle godine, kojem ne prisustvuju lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Ročište, koje je trebalo da bude održano 5. maja, na zahtev odbrane okrivljenih odloženo je kako bi se oni upoznali sa obimnim sadržajem spisa predmeta.

Oko Višeg suda uočljive su povećane bezbednosne mere, a oko objekta su raspoređeni pripadnici policije sa dugim cevima.

Osumnjičeni, koji se nalaze u istražnom pritvoru, dovedeni su na suđenje, dok se Mandić i Knežević, koji će se u postupku braniti sa slobode, nisu pojavili već su tu samo njihovi advokati.

Optužni akt protiv osumnjičenih ima 129 strana, predloženo je saslušanje 11 svedoka, a u taj dokument uvršteno je i već devet pravosnažnih presuda.

Tužilaštvo je najavilo da će tokom sudskog postupka prezentovati čak 118 materijalnih dokaza i preslušavanje 33 telefonska razgovora snimljena merama tajnog nadzora.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su dvojica ruskih državljana - Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, državljani Srbije - Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćna i trojica crnogorskih državljana - lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Prema optužnici tužilaštva, 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori je sprečen državni udar.

Prema navodima tužioca Milivoja Katnića, u noći održavanja parlamentarnih izbora bilo je planirano da dođe do upada u Skupštinu, kao i da se uhapsi i likvidira bivši premijer Milo Đukanović.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track