(VIDEO) OVO SE PAMTI DO KRAJA ŽIVOTA: Parohu izbeglom sa KiM, zahvalili se vernici iz Sutomora
Foto Printscreen Youtube, Foto: Printscreen Youtube

Svaka čast

(VIDEO) OVO SE PAMTI DO KRAJA ŽIVOTA: Parohu izbeglom sa KiM, zahvalili se vernici iz Sutomora

Crna Gora -

U Sutomoru je lokalnom parohu, koji je izbegao sa KiM, priređen retko viđen ispraćaj na novu svešteničku dužnost.

„Sutomore Petru kliče – za sve hvala svešteniče“, tekst je na transparentu okačenom na Parohijskom domu u Sutomoru, kojim je četrdesetak prijatelja i parohijana dočekalo protojereja Petra Cerovića, dosadašnjeg paroha spičansko-mišićkog, koji će, odlukom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, nakon dvanest godina provedenih u ovom primorskom gradiću, službu nastaviti u Budvi.

Paroh nije slutio da mu se u dvorištu i svečanoj sali doma u kom živi priprema veče zahvalnosti, a od istinskog šoka koji je doživeo ugledavši transparent sa dirljivom porukom i desetinama ljudi koji su ga dočekali sa

harmonikom i pesmom, povratio se tek nakon puna dva sata.

"Trudili smo se da ideja o iznenađenju koje smo pripremali danima ne stigne ni blizu sveštenika, i drago nam je što smo u tom naumu uspeli, premda nam je pomalo žao što su emocije kod oca Petra umalo proizvele i ozbiljne zdravstvene tegobe, jer je on u jednom trenutku ostao bez vazduha, a suze mu se nisu mogle zaustaviti praktično tokom čitavog druženja", kaže Nikola Pantoš, jedan od glavnih organizatora ispraćaja protojereja Cerovića.

Režiseri iznenađenja, prethodno su zadužili pojca i sveštenikovog prijatelja Dejana Tomovića, da na nekoliko sati „bezbedno“ udalji paroha iz Sutomora. Ovo je vreme bilo neophodno kako bi muzičari sa svojom opremom, što manje opaženo „zaposeli“ Parohijski dom.

Prvo iznenađenje doživjeli su popadija Mladena i njihova deca Ana, Jovana, Lazar i Stefan, jer ni oni nisu slutili šta se zapravo sprema.

Luka Raičević, takođe jedan od organizatora događaja, kaže da je ovim ujedno iskazana dobrodošlica novom sutomorskom parohu Marjanu Petkovskom, koji je i sam bio deo ekipe koja je priredila veče zahvalnosti njegovom prethodniku na mestu paroha sutomorskog.

Ovim činom, kažu u dahu Pantoš i Raičević, prijatelji i parohijani želeli su da se na neki način oduže za sva dobročinstva svešteniku koji je sve vreme bio u dobru i zlu sa ljudima koji su ga okruživali.

"On nam je prijatelj, brat, kum, duhovnik, i sve što je potrebno. Takav će za nas i ostati. Bogu hvala, nova parohija koju mu je dodelio mitropolit, nije daleko od Sutomora, tako da ćemo s njim nastaviti da se viđamo i družimo", kazao je Pantoš, koji je u ime prisutnih prijatelja na ispraćaju odlazećem sutomorskom parohu uručio i umetničku sliku, delo lokalnog umetnika Branislava Baneta Cvijanovića.

"Budući da sam, kao što znate, rođen i odrastao na Kosovu i Metohiji, moram vam priznati da mi je nakon progona iz rodne Peći ovo najteži dan u životu. Koliko sam tužan što se rastajemo nakon punih dvanaest godina, u isto vreme sam i srećan zbog saznanja koliko ste me uvažavali i poštovali. Današnji dan ću pamtiti dok sam živ, i neka vam Bog podari svako dobro", kazao je protojerej Cerović u obraćanju prijateljima i vernicima u Parohijskom domu.

(Kurir.rs/IN4S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track