MISTERIJA TRAGEDIJE KOJA JOŠ POTRESA BALKAN: Autistični dečak nacrtao mesto svog stradanja!
Foto: Printscreen/ Youtube i Twitter, Foto: Printscreen YT, Printscreen Twitter

BOSONOGI PRINC

MISTERIJA TRAGEDIJE KOJA JOŠ POTRESA BALKAN: Autistični dečak nacrtao mesto svog stradanja!

Crna Gora -

Telo plavokosog dečaka sa autizmom, Ognjena Rakočevića (11) iz Podgorice pronađeno je pre godinu dana na ušću Morače u Skadarsko jezero. Njegov otac tvrdi da je dečak predvideo svoje stradanje, jer je nekoliko godina ranije nacrtao to mesto.

"Gotovo je fotografski nacrtao mesto na kojem je pronađen. Tu je ostrvo Vranjina. Na vrhu brda nacrtao je krst, a iznad njega nebo kao svetiteljski oreol. U podnožju je zeleni vrbiš, i ono što je frapantno, Ogi je nacrtao sebe upravo na mestu na kome je pronađen", priča njegov otac Branko Rakočević.

"Ne verujem u slučajnost. Tu ga je dovela Božja ruka. Rođen je 28. decembra, kad i Sveti Vasilije Ostroški, a otišao je na Vaskrs. Ispred Crkve Svetog Nikole našao ga je Nikola Ulićević. Interesantno je da se u tom manastirskom kompleksu, pored Crkve Svetog Nikole, nalaze temelji Hrama Svetog Save i Uspenja Presvete Bogorodice. Ova sveta tri imena pojavljuju se i na izvorištu Morače, odakle smo mi Rakočevići, kao i na njenom ušću", rekoa je otac.

Otac Branko je u knjizi "Bosonogi princ" sabrao mnogobrojne priče i pesme posvećene Ogiju, kao i deo koji se odnosi na višednevnu potragu za dečakom, koja je uzburkala Crnu Goru i region.

"Kao da se žrtvovao za svoje male drugare sa autizmom. Ogi je zapalio vatru u celoj Crnoj Gori i dao uzbunu svima, i vatrogasicima i rezervistima, i vernicima i ateistima. I niko nije ostao da spava, svi su se probudili", kaže Branko.

Potraga je, nažalost, imala tužan kraj. A i posle godinu dana, sećanje na Ogija je veoma živo.

Psiholozi su oprezni kad je reč o Ogijevom "čulu" da preko crteža odredi mesto gde će završiti svoj kratki životni vek. Kažu da se takve stvari događaju kod autistične dece, ali bi u konkretnom slučaju bilo potrebno opsežno istraživanje.

Građani Podgorice pokrenuli su inicijativu da deo ulice kojom je Ogi otrčao do reke ponese njegovo ime.

"Voleo bih da ovaj sokak dobije Ognjenovo ime. Ne mora to biti puno ime i prezime. Neka se zove Ogijev sokak ili Ogijeva ulica", kaže Branko Rakočević.

(Kurir.rs/ Večernje novosti)

Foto: Printscreen/ Youtube i Twitter

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Beba upala u kanalizaciju, spasioci bili bespomoćni, a onda je došao klinac sa divovskim srcem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track