ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE: Crnu Goru čeka pakleno leto!
Foto: Zorana Jevtić

TropskE VRUĆINE

ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE: Crnu Goru čeka pakleno leto!

Crna Gora -

PODGORICA - Ovo leto biće toplije za oko dva i po stepena i sa znatno manje padavina. Na to ukazuju klimatski trendovi u Crnoj Gori, a potvrđuje i Evropski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) koji predviđa da će leto 2017. biti među deset najtoplijih u istoriji, rekao je za Pobjedu direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović.

On dodaje da će, po sezonskoj prognozi ECMWF-a, topliji od klimatske normale biti ne samo jul i avgust, već septembar, čak i oktobar. Po meteorološkim standardima, tropski dan je kada temperatura vazduha tokom dana dostigne 30 stepeni Celzijusovih. Ove godine već je bilo više od 30 tropskih dana.

“Vrelo leto najavljeno je visokim temperaturama u maju i junu. Ovaj jun bio je najtopliji u posljednjih 68 godina u Podgorici i svaki dan je bio tropski. U Podgorici je tokom prethodnog meseca šest dana zaredom dnevna temperatura dostizala i prelazila 35 stepeni.

foto: Printscreen Vijesti.me/Vesko Belojević

Srednja maksimalna dnevna temperatura iznosila je 32,6 što je 4,4 Celzijusa više od odgovarajuće klimatske normale. Na Žabljaku je prosečna maksimalna dnevna temperatura iznosila 21,4 stepena, što je za četiri stepena više, kaže Mitrović.

Na području Podgorice ovogodišnji jun je četvrti najtopliji u poslednjih 68 godina, a na Žabljaku šesti najtopliji za poslednjih 60 godina. Odstupanja od klimatske normale su zabeležene u svim delovima Crne Gore i pokazuju prelazak u zonu kategoriju ekstremnih.

Prema tim pokazateljima, dodaje on, moguće je da se ove godine približimo rekordnoj 2003. kada smo u Podgorici imali niz od 100 tropskih dana, što znači da temperatura nije padala ispod 30 stepeni.

foto: Printscreen Wikipedia

Tada je u Podgorici prosečna dnevna temperatura iznosila 35,7 stepeni. Tri najtoplija juna u Podgorici su 2003. (rekordno najtopliji), sa srednjom maksimalnom dnevnom temperaturom od 35,7 stepeni, zatim 2000. i 2012. sa temperaturom od 32,9 stepena.

Apsolutni rekord zabilježen je 24. avgusta 2007. godine kada je u Podgorici izmjereno 44,8 stepeni Celzijusovih. Tog dana su oboreni apsolutni rekordi maksimalne temperature vazduha na skoro čitavom području Crne Gore.

Kurir.rs/Pobjeda

Foto Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

​​​​Stižu nam paklene vrućine, ali uz ovih 8 saveta preživećete ih lakše

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track