PENS U CRNOJ GORI IGNORISAO I ĐUKANOVIĆA I FRONT: Vreme je za novu generaciju balkanskih lidera!
Foto: Beta/ Saša Matić, Foto: Beta/ Saša Matić

PORUKA POTPREDSEDNIKA SAD

PENS U CRNOJ GORI IGNORISAO I ĐUKANOVIĆA I FRONT: Vreme je za novu generaciju balkanskih lidera!

Crna Gora -

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majkl Pens nije se tokom dvodnevne posete Crnoj Gori sastao sa predsednikom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem i čelnicima Demokratskog fronta (DF), dok je u razgovoru sa liderima građanske opozicije pozvao na povratak u parlament.

“Izostanak sastanka sa Đukanovićem je poruka premijeru Dušku Markoviću da mora napraviti otklon od politike prethodnika”, kazao je general u penziji i analitičar geopolitike Blagoje Grahovac.

“Treba da počne politički dijalog sa građanskom opozicijom kako bi se tražilo puteve za izlečenje Crne Gore za koje će trebati dosta vremena. Ako sad ne iskoristi tu šansu, više mu se neće pružiti šansa. To je tehnologija američke administracije”, smatra Grahovac.

Pens je u obraćanju liderima sedam država kazao da oni pripadaju generaciji novih lidera Balkana i da treba da iskoriste momenat.

foto: epa

“Amerika na prvom mestu ne znači da Amerika treba da bude sama, zajedno smo jači nego što ćemo odvojeni ikada biti. Tokom posete Poljskoj prošlog meseca predsednik (Donald) Tramp je izazvao sve saveznike i partnere i u Evropi i sve koji neguju slobodu da, prema njegovim rečima, obnove posvećnost kako bi se suočili sa izazovima koje delimo. Ta posvećenost počinje od vas i akcija koje vi kao lideri regiona preduzimate. Ovo je vreme velikih prilika za svaku od vaših država”, kazao je on.

"Pripadate novoj generaciji balkanskih lidera i ovog istorijskog momenta za napredak na Balkanu, iskoristite ga. Imate priliku da smirite žalosti iz prošlih vremena i spojite ljude različitog porekla i različitih verovanja u potrazi za opštim dobrom", poručio je Pens.

(Kurir.rs/ Vijesti.me)

Foto: Beta/ Saša Matić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track