VLADA CRNE GORE TIVATSKI AERODROM GURA ARAPIMA: Oni ga pretvaraju u luku za bogataše!
Foto: Vijesti.me/Siniša Luković

sumnjive investicije

VLADA CRNE GORE TIVATSKI AERODROM GURA ARAPIMA: Oni ga pretvaraju u luku za bogataše!

Crna Gora -

Najverovatniji kandidat da preuzme najprometniju vazdušnu luku u Crnoj Gori - aerodrom Tivat, je novi vlasnik elitnog nautičko-turističkog centra Porto Montenegro, državni investicioni fond Dubaija ICD - nezvanično saznaju "Vijesti".

Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva od 24. jula nisu "Vijestima" odgovorili da li je ICD zainteresovan za zakup pomenutog aerodroma i pod kojim uslovima.

Pemijer Duško Marković krajem maja u Tivtu je najavio da država neće dozvoliti svom preduzeću Aerodromi Crne Gore (ACG) da uzme povoljan kredit od 50 miliona evra za prijeko potrebnu rekonstrukciju, modernizaciju i proširenje kapaciteta tivatske vazdušne luke, već će Vlada aerodrom ponuditi u dugoročni zakup zainteresovanom stranom investitoru.

Proteklih godina je više stranih investitora iz Francuske, Kanade i Izraela izražavalo interesovanje da preuzme tivatsku vazdušnu luku, ali Vlada u kojoj je tada bila i SDP čiji su kadrovi vodili ACG, nije na to ozbiljnije reagovala.

ACG sada vode kadrovi DPS-ovog koalicionog partnera, SD Ivana Brajovića, koji se barem zvanično u Tivtu, zalažu protiv Markovićeve strategije davanja aerodroma u dugoročni zakup, što je praktično jednako njegovoj privatizaciji.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti" međutim, pregovori na najvišem nivou između crnogorske vlasti i predstavnika ICD-a o preuzimanju aerodroma Tivat su poodmakli pa su novi vlasnici Porto Montenegra "na pol poziciji" da sutra budu nove gazde najprometnijeg crnogorskog aerodroma.

Oni su još u maju prošle godine kada su završili transakciju vrijednu 210 miliona eura i kupili Porto Montenegro od njegovog dotadašnjeg vlasnika Pitera Manka i njegovih partnera, najavili da je to samo početak njihovih planova u Crnoj Gori.

Kako je Porto Montenegro namenjen isključivo bigatim pojedincima "Vijesti", stoga bi novi vlasnici umesto vazdušne luke usmerene prvenstveno na komercijalnu avijaciju koja bi mogla da prihvati tri miliona putnika godišnje, aerodrom Tivat bio koristili na opsluživanje prvenstveno generalne avijacije - manjih privatnih i poslovnih aviona bogataša, dok bi saobraćaj komercijalne avijacije bio minimiziran.

To indirektno znači i otpuštanje velikog broja radnika i odustanak od razvojnih projekta aerodroma koji bi značili zapošljavanje dodatne radne snage. Negativne efekte od skoro potpunog ukidanja komercijalnog saobraćaja sa Tivtom, imao bi i veliki dio turističke privrede na primorju čiji klijenti gravitiraju ovom aeroodromu.

Vlada namerava da uz aerodrom Tivat strancima "uvali" i finansijski posrnulog avio prevoznika "Montenegrorlajns".

Inače, EBRD je psremna da aerodromu u Tivtu obeznedi kredit i bez Vladine garancije, jer smatra da je on sposoban da ga vrati iz tekućeg poslovanja, ali je Vlada "povukla ručnu" i sve stavila na čekanje.

Kurir.rs/Vijesti.me/Siniša Luković

Foto: Vijesti.me/Siniša Luković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NOVI SKANDALOZNI SNIMCI VUČIĆEVE CENZURE! POSRAMLJENI RADNICI PRIZNAJU DA IM ŠEFOVI NAREĐUJU DA KRIJU KURIR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track