Najnovije vesti

NAJTEŽI POSAO CRNOGORSKIH ČUVARA ZATVORA: Kad beba zaplače, nema se kud!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile/Zorana Jevtić

humano

NAJTEŽI POSAO CRNOGORSKIH ČUVARA ZATVORA: Kad beba zaplače, nema se kud!

Crna Gora

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pored svakodnevnih priča zatvorenika i zatvorenica, često se može čuti i plač beba, čije majke su privremeno dom zamenile zatvorskim zidinama, zbog izvršenja krivičnih dela. Zakon je obezbedio da se sankcije koje se odnose na zatvorenice trudnice i porodilje ne odražavaju na novorođenčad, pa tako u svakom trenu mogu biti u naručju majke.

 

Čuvari crnogorskog zatvora pored čuvanja reda i mira, imaju još jednu obavezu-čuvanje najmlađih stanovnika-beba. U ZIKS-u, u proteklih pet godina, dve zatvorenice porodile su se u Kliničkom centru Crne Gore. Po rođenju, bebe odlaze zajedno sa majkama iza zidina zatvora, i tamo se nastavlja njihovo odgajanje.

 

Evropska zatvorska pravila propisuju da deca mogu da ostanu u zatvoru sa roditeljem ako je to u najboljem interesu deteta.

 

Iz Kabineta ministra pravde Zorana Pažina rekli su za CdM da su uslovi za trudnice u skladu sa zakonom koji je propisan za njih, te da ova dva navedena slučaja zatvorenica porodilja nisu imali žalbi na uslove nakon porođaja i boravljenja novorođenčadi u ZIKS-u.

 

“U okviru ženskog odjeljenja KPD Podgorica nalazi se prostorija koja je namenjena i opremljena svim potrebnim sadržajem za smeštaj majke i novorođenog deteta. Takođe, ZIKS obezbeđuje svu potrebnu opremu za bebu”, kazala je za CdM samostalna savetnica u Kabinetu ministra pravde, Đina Popović.

 

Trudnice/porodilje imaju posebne uslove u ZIKS-u koji se odnose na odgajanje bebe, ishranu, posete, lekare i sve ono što je neophodo da odrastanje novorođenčadi bude kao što bi bilo izvan zatvora.

 

Ishrana zatvorenika u ZIKS-a regulisana je Pravilnikom o tablicama ishrane, koje su primerene njihovoj starosnoj dobi, zdravlju, kao i verskim i kulturnim potrebama, pa tako i trudnice/porodilje.

 

"Zatvorenice trudnice ili porodilje imaju pravo na ishranu koju preporuči zatvorski lekar. Zatvorenici porodilji uz koju je novorođenče, obezbeđuju se posebni uslovi za potrebnu negu, kao i uslovi za odgajanje djeteta, za šta uslove propisuje organ državne uprave nadležan za poslove rada i socijalnog staranja, uz saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslove zdravlja”, rekla je Popović.

 

Takođe, trudnice i porodilje u zatvoru imaju posebne uslove za posete koje su vezane za članove njihovih porodica.

 

“Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbednosti i Pravilnikom o kućnom redu za izvršenje kazni zatvora, propisano je da članovi uže porodice mogu posetiti zatvorenicu dva puta mesečno u sklopu redovnih poseta, a suprug i deca i u sklopu jedne porodične posete, u prostorijama koje su posebno namenjene za tu priliku, u trajanju od tri sata. Takođe, ovo pravo se može ostvariti i u sklopu vanredne posete”, istakla je Popović.

 

Zdravstvena služba ZIKS-a svakodnevno je na raspolaganju svim zatvorenicima, pa samim tim i zatvorenicama trudnicama/porodiljama.

Kurir.rs/CDM

Foto: 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Snaja Zorana Marjanovića jedan od glavnih svedoka! Sumnja se da Milica nešto krije?!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...