CRNA GORA BEZ NATO BAZA: Stoltenberg demantuje da je Podgorica tražila razmeštanje trupa Alijanse
Foto: EPA/JULIEN WARNAND

iskreno

CRNA GORA BEZ NATO BAZA: Stoltenberg demantuje da je Podgorica tražila razmeštanje trupa Alijanse

Crna Gora -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da nije bilo zahteva crnogorskih vlasti za uspostavljanje bilo kakve NATO baze u Crnoj Gori i pozdravio je odluku Podgorice da do 2024. krene sa izdvajanjima dva posto BDP-a za odbranu i sigurnost.

Stoltenberg je kazao da je NATO savez demokratija, osnovan sa jednim ciljem - da zemlje članice stoje jedna uz drugu i međusobno se brane i "uveren je da će članstvo u NATO pomoći Crnoj Gori u učvršćivanju sigurnosti i stabilnosti u regionu".

"Pristupanje Crne Gore NATO je važan korak, ali to nije kraj puta. Crna Gora posvećeno nastavalja da radi na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", naveo je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je rekao da je NATO Crnoj Gori, koja je u junu zvanično postala 29. članica Alijase, zahvalio na konkretnim i važnim doprinosima i pozdravio odluku Podgorice da do 2024. krene sa izdvajanjima dva posto BDP-a za odbranu i sigurnost.

On smatra da je zapadni Balkan strateški važna regija za NATO i zbog toga je, kako je rekao, Alijansa i dalje u potpunosti angažovana na tom području.

Naglasio je i da je saradnja sa Evropskom unijom ključna za rešavanje sigurnosnih izazova 21. veka, posebno na zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li očekuje novo mešanje Rusije u izbore u Crnoj Gori, Stoltenberg je podsetio da svaka nacija ima pravo da odluči o svojoj o budućnosti i da bira političke i sigurnosne aranžmane sa drugim narodima i organizacijama, bez mešanja bilo koje treće strane.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track