SVE PLASTIČNE KESE ĆE SE NAPLAĆIVATI: Crna Gora sledi direktivu EU
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

PROMENA

SVE PLASTIČNE KESE ĆE SE NAPLAĆIVATI: Crna Gora sledi direktivu EU

Crna Gora -

Zbog prekomerne upotrebe plastične ambalaže, prvenstveno kesa, Evropska komisija objavila je Strategiju o plastici, koja ima cilj da se do 2030. sva pakovanja na EU tržištu mogu ponovo koristiti ili reciklirati, a Crna Gora će slediti direktive EU tako što će se sve plastične kese naplaćivati.

Navodi se da su, pre nedavnog objavljivanja Strategije o plastici, dopunom Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu iz 2015. utvrđeni načini usmereni na smanjenje upotreba laganih plastičnih kesa za nošenje, uključujući uvođenje naknada ili postavljanje ciljeva maksimalne potrošnje na nacionalnoj osnovi.

Crna Gora će u skladu sa dinamikom ove strategije slediti sve obaveze iz navedenih direktiva, kao i najbolje prakse razvijenih zemalja Evropske unije.

Kako su naveli iz tog ministarstva, države članice Evropske unije moraju da preduzmu mere smanjenja potrošnje laganih plastičnih kesa, a te mere mogu da uključuju ciljeve smanjenja na nacionalnoj osnovi, ograničenja upotrebe ili finansijske mere, kao što je naplata kesa.

"Mere moraju da uključuju jednu od sledećih opcija, a mogu i obe: definiciju maksimalne godišnje potrošnje koja obuhvata 90 laganih plastičnih kesa za nošenje po osobi do kraja 2019. (smanjenje od 50 odsto u odnosu na 2010) i 40 laganih plastičnih kesa za nošenje po osobi do kraja 2025. (smanjenje od 80 odsto u odnosu na 2010) i moraju osigurati da do kraja 2018. plastične kese za nošenje ne budu besplatne na prodajnim mjestima", poručili su iz crnogorskog ministarstva.

Naveli su da su lagane plastične kese za nošenje veliki izvor otpada i imaju negativan uticaj na životnu sredinu.

"Što se tiče Crne Gore, ona će kao zemlja kandidat slediti sve obaveze iz navedenih direktiva, kao i najbolje prakse razvijenih zemalja Evropske unije. Potrebno je istaći da zabrana upotrebe kesa nije jedna od obavezujućih mera iz zakonodavstva Evropske unije", kazali su u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja