LEPOTA U UTROBI ZEMLJE:  Ogromne dvorane i veličanstveni nakit pećina u Baru uskoro i za oči turista
Foto: Foto: Vijesti.me / Radomir Petrić

retke lepote

LEPOTA U UTROBI ZEMLJE: Ogromne dvorane i veličanstveni nakit pećina u Baru uskoro i za oči turista

Crna Gora -

Posetioci bara uskoro će moći da uživaju i u obilasku četiri prećine: Babatuše, Grbočice i Spile u selu Trnovo u Crmnici, kao i Spile na Skali od Jame u Veljoj Gorani u Mrkojevićima.

Naime, elaborati turističke valorizacije su spremni zahvaljujući speleološkim istraživanjima, koja je lokalna Turistička organizacija poverila timu predvođenim prof. dr Predragom Đurovićem sa Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

“Sam taj ambijent sa pećinskim nakitom je vrlo specifičan i redak" rekao je Đurović i ukazao da će poseta tim pećinama turistima biti jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Pećine u Trnovu su na zapadnim padinama istoimene kraške uvale na granici opština Cetinje i Bar i za njih elaborat predviđa obilazak kraških terena, avanturistički speleoturizam i tradicionalne turističke posjete.

“Srednju pećinu Babatušu koja je veoma zanimljiva, karakteriše izuzetno duga i široka dvorana puna gline. Izgradnjom kameno-betonske staze dužine 135 metara, posetiocima bi se omogućilo kretanje po visokom obodu dvorane kako bi se osetio duh avantustičkog turizma i iskonska priroda podzemnog kraškog sveta. Predviđeno je da se u pećini osim staze izgradi jedno stajalište i jedan podzemni vidikovac, kao i da turisti sa vodičem idu uređenom stazom individualno je osvjetljavajući, što je inače praksa u Ledenoj pećini u Austriji. Sa gondole se može sagledati dubina te pećine i to su doživljaji koje čovek retko ima prilike da doživi, dvorane takvih dimenzija su retke i u svetu”, kazao je Đurović.

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: Vijesti.me / Goran Petrić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track