(FOTO) SRUŠIO SE VLADIČIN MOST U HERCEG NOVOM: Star 200 godina, a evo po kome nosi ime
Foto: Vijesti/Slavica Kosić

USKORO SANACIJA

(FOTO) SRUŠIO SE VLADIČIN MOST U HERCEG NOVOM: Star 200 godina, a evo po kome nosi ime

Crna Gora -

Pešački kameni Vladičin most na Ljutom potoku u Herceg Novom, građen u vreme francuske uprave, urušio se i pao u vodu.

1 / 6 Foto: Vijesti/Slavica Kosić

Stručnjaci kažu da je deo luka koji je pao u potok ostao čitav što znači da može da se izvadi i ponovo ugradi, a ostatak mosta restaurira.

Na inicijativu Olivere Doklestić pre mesec je urađen idejni projekat sanacije mosta čiji su autori Željka Radovanović sa Građevinskog fakulteta u Podgorici, ekspert za kamene mostove, Mirko Balabušić i Doklestić. Radnici preduzeća Stambeno komunalnog pre dva meseca most su očistili od zelenog rastinja, a Komunalna policija je zabranila njegovo korišćenje.

foto: Vijesti/Slavica Kosić

"Sada bi trebalo da se uradi projekat i započne sanacija", kaže Doklestić i upozorava da je i kolski most u neposrednoj blizini iz 1947. godine sklon rušenju.

Ekspertizu ovog, ali i još 20 starih kamenih mostova u hercegnovskoj opštini, koji su građeni u raznim periodima, od turske, mletačke, francuske, austrougarske do jugoslovenske uprave, pre dve i po godine uradili su profesori i asistenti sa novosadskog tehničkog fakulteta, departmana za građevinarstvo i geodeziju, a timom je rukovodila Olivera Doklestić.

foto: Vijesti/Slavica Kosić

Vladičin most je jedan od najlepših starih mostova u hercegnovskoj opštini.

Ime nosi ime po Savatiju Ljubibratiću, koji je posle spaljivanja manastira Tvrdoš, kod Trebinja, i posle smene otomanske vlasti mletačkom, stigao u Herceg Novi 1694. godine, a već 1713. je osveštao novi pravoslavni hram na Toploj posvećen vaznesenju Hristovom, ili Svetom Spasu, ali i doneo stolovanje mitropolije u Herceg Novi.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Vijesti/Slavica Kosić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) DA LI ĆE SRBIJA POVUĆI POTPIS SA BRISELSKOG SPORAZUMA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track