NAJBOGATIJI CRNOGORAC U DEBELOM MINUSU: Firma bivšeg tajlandskog premijera konstantno posluje sa gubitkom
Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

kriza

NAJBOGATIJI CRNOGORAC U DEBELOM MINUSU: Firma bivšeg tajlandskog premijera konstantno posluje sa gubitkom

Crna Gora -

Podgorička kompanija "Global TS Montenegro", koja gazduje jugoistočnim delom ostrva Sveti Nikola naspram Budve, bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, prošle godine poslovala je sa gubitkom od 52.529 evra. To se navodi u finansijskom izveštaju za 2017. koji je 30. marta dostavljen Poreskoj upravi Crne Gore.

Naturalizovani Crnogorac, koji se vodi kao najbogatiji državljanin Crne Gore, a čije se bogatstvo po Forbsovoj listi procenjuje na 1,6 milijardi dolara, ne može da se pohvali poslovanjem svoje firme, koja je od svog osnivanja 2015. do kraja prošle godine akumulirala ukupni gubitak od 82.851 evro.

Firma nije imala nijedan evro prihoda samo 52.529 evra troška, od čega je 4.192 evra bila bruto zarada jednog zaposlenog.

Prvi put je u kartonu firme upisana i imovina i to u vrednosti od 24,7 miliona, jer je tek 2017. Šinavatra pazario deo ostrva.

foto: Vijesti.me/Vuk Lajović

Ostrvo Sveti Nikola

"Global TS Montenegro" zaključio je u aprilu prošle godine kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom "San investments", iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postao vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na popularnim Havajima, za šta je platio 24 miliona evra.

Na uknjiženje se čekalo praktično puna dva meseca, jer je ostrvo bilo pod hipotekom Prve banke, na ime kredita od 20 miliona evra, koliko je „San investments“ uzeo prije skoro deceniju od banke Ace Đukanovića, brata lidera DPS Mila Đukanovića.

Jedan od uslova da bi se uknjižila Šinavatrina firma, po svemu sudeći je bio da Prva banka upiše takozvanu kaucionu hipoteku. Kao porez na zemljišni kompleks upisana je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine hipoteka II reda Prve banke kauciona hipoteka u iznosu od 15 miliona evra sa zabranom otuđenja i opterećenja.

Šinavatra je time postao novi, treći po redu u protekle dve decenije, vlasnik atraktivnog dela ostrva, koji su dosadašnji vlasnici u svojim planovima imali viziju da pretvore u luksuzni turistički kompleks.

Od starosedelačkih porodica pre skoro dve decenije ostrvo je pazario beogradski biznismen, nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević. Međutim, njegovi planovi o investiranju su se razbili, posle čega 2007. imovinu za 20 miliona prodaje Subotićevoj kompaniji.

Posle preuzimanja ostrva, Cane je imao velike planove, ali nedostatak planske dokumentacije, kao i dolazak ekonomske krize 2008. osujetili su realizaciju jednog od najspektakularnijih projekata - izgradnju dve marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete na ostrvu. Zbog nevraćenog kredita Prva banka je u dva navrata pokušavala da proda taj deo ostrva, ali odustaje, posle navodnog vraćanja dela obaveza podgoričke firme.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je godinama bio redovan gost na Svetom Stefanu, s obzirom da je u izuzetno dobrim poslovnim i prijateljskim vezama sa grčkim biznismenom Petrosom Statisom, čija je kompanija "Adriatik propertis" zakupac elitnog hotelskog kompleksa.

Pošto je zbačen 2006. sa mesta premijera, Taksin je pobegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu, a njegov dolazak u Crnu Goru mediji su povezivali sa bliskim vezama sa njegovim tadašnjim kolegom Milom Đukanovićem.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Savo Prelević, Vuk Lajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja