POLITIČKA BIOGRAFIJA MILA ĐUKANOVIĆA: Evo kako je osvojio deveti mandat na vlasti
Foto: Reuters

neprikosnoven

POLITIČKA BIOGRAFIJA MILA ĐUKANOVIĆA: Evo kako je osvojio deveti mandat na vlasti

Crna Gora -

Milo Đukanović je pobedom na današnjim predsedničkim izborima u Crnoj Gori obezbedio sebi još pet godina vlasti, što će ga definitivno svrstati u red lidera sa najdužim stažom na najvišim državnim funkcijama.

Njegova pobeda na ovim izborima ni za koga nije iznenađenje, a veliki broj građana Crne Gore smatra ga najvećim Crnogorcem posle Kralja Nikole.

Đukanović je, naime, u sedam mandata bio premijer Crne Gore, a ovo će mu biti drug mandat na poziciji šefa države.

Hroničari su još davno zabeležili da je Đukanović relativizovao i svojevremenu opasku uglednog političara bivše SFRJ, Vladimira Bakarića, koji je rekao da nije dobro da bilo koji političar, osim Tita, na jednoj funciji bude duže od osam godina.

U nekoliko navrata Đukanović se povlačio sa funkcije i ostajao samo lider stranke (DPS), koja je neprestano na vlasti od njenog osnivanja 1990.

I na ove izbore je izašao samo kao lider DPS, mada analitičari smatraju da je "vlast uvek tamo gde je on".

U kampanji je obećao bolji život građanima, ali i da će mu prioriteti biti identitet i suverenitet Crne Gore.

Njegove zasluge za Crnu Goru su nesporne - uveo je državu u NATO u leto prošle godine, doveo je pred vrata EU, obnovio je državnost i sačuvao političku stabilnost.

Njegova vlada priznala je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, 9. oktobra 2008. godine, dan nakon što je u Generalnoj skupštini UN to pitanje stavljeno u nadležnost Međunarodnog suda pravde.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track