MILO NA VLASTI I NAREDNIH 5 GODINA! PORUČIO OPOZICIJI: Rezultat je toliko ubedljiv da treba da se zapitate! BOJANIĆ ODGOVARA: Borićemo se da oslobodimo zemlju od Đukanovića i njegove diktature!
Foto: Vijesti.me/ Filip Roganović

PREDSEDNIČKI IZBORI

MILO NA VLASTI I NAREDNIH 5 GODINA! PORUČIO OPOZICIJI: Rezultat je toliko ubedljiv da treba da se zapitate! BOJANIĆ ODGOVARA: Borićemo se da oslobodimo zemlju od Đukanovića i njegove diktature!

Crna Gora -

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović vratiće se na javnu funkciju posle godinu i po pauze, pošto je juče izabran za predsednika Crne Gore sa osvojenih 53,8 odsto glasova.

Kandidat dela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 33,5 odsto glasova, dok je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović imala podšku 8,3 odsto birača. Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić osvojio je 2,7 procenata, lidera Stranke pravde i pomirenja Hazbiju Kalača podržalo je 0,8 odsto birača, a Vasilija Miličkovića i kandidata Srpske koalicije Dobrila Dedeića po 0,4 odsto građana.

Prema rezultatima koji su sinoć objavljeni na sajtu Državne izborne komisije (DIK), Đukanović je osvojio 180 hiljada glasova, ostali kandidati 157 hiljada, dok na izbore nije izašlo 190 hiljada birača.

Đukanović je poručio je da je izborni rezultat potvrda rešenosti Crne Gore da nastavi putem evropskog kvaliteta života i članstva u EU. Đukanović se zahvalio i koalicionim partnerima koji su, kako je rekao, pokazali privrženost DPS i poslali poruku da su “nepobediva koalicija”. Osim supruge Lidije i sina Blaža, na bini u staroj zgradi Vlade, uz Đukanovića su bili bivši predsednik Filip Vujanović, predsednik parlamenta Ivan Brajović, bivši šef diplomatije Milan Roćen, potpredsednik Skupštine Branimir Gvozdenović, potpredsednik Vlade Zoran Pažin i lider Liberalne partije Andrija Popović.

foto: Vijesti.me/ Filip Roganović

“Ovaj rezultat je toliko ubedljiv i nadmoćan da je ovo prilika da preispitate ono što su vaša istrajna politička stanovišta, da se ne može ništa dobro napraviti negiranjem ostvarenja do kojih je Crna Gora došla”, poručio je Đukanović opozicionim kandidatima.

On je rekao da su pred Crnom Gorom mnoga iskušenja, ali je prioritet ekonomski razvoj koji treba da garantuje rast životnog standarda građana i savladavanje podela u društvu.

“Da se homogenizuju ljudski potencijali, jer ćemo sa više snage moći da uspešnije savladavamo izazove koji su pred nama”, rekao je Đukanović i poručio da je pobeda na predsedničkim izborima “velika odskočna daska za lokalne izbore koji će biti održani 27. maja”.

"Verujem da imamo odličan zalet i da ćemo odgovornim radom u sledećih mesec dana i stvoriti uslove da još jednom slavimo i 20. maja i 27. maja”, rekao je Đukanović.

Kandidati opozicije nisu želeli da čestitaju pobjedu Đukanoviću, navodeći da izbori nesu bili regularni i da su zabeleženi brojni pritisci na građane. Navodeći da Đukanović “treba da se stidi umesto da slavi”, Bojanić je pozvao birače opozicije da njegov rezultat na izborima ne shvate kao poraz. Tokom obraćanja novinarima, uz Bojanića nije bilo nikog od funkcionera stranaka koje su ga podržale.

Mladen Bojanić
Mladen Bojanićfoto: Vijesti.me/ Filip Roganović

“Ponosan sam na svoj rezutat, jer je to posledica otvorene i iskrene kampanje. Crna Gora je birala kako je birala. Imali smo za protivnika čoveka koji je zarobio Crnu Goru“, kazao je Bojanić, poručujući da će nastaviti da se bori da oslobodi Crnu Goru od “Đukanovića i njegove diktature“.

“Na koji način, to ćemo videti. Pomoći ću opoziciji u toj borbi. Kako se dalje postaviti prema svemu ovome, zavisi od opozicionih partija. Spreman sam da nastavim borbu, a kako i u kom obliku, videćemo“, poručio je Bojanić.

Vuksanovićeva je kazala da zbog budućnosti Crne Gore ne može biti zadovoljna izbornim rezultatom, navodeći da se on desio zbog problema u opoziciji i zarobljene države.

“Očigledan je problem u opoziciji, jer opozicija koja je predložila Bojaniću, nije obezbedila većinsku podršku, jer jasno je da je Bojanić osvojio manje glasova nego što su osvojile partije koje su ga podržale na parlamentarnim izborima”, kazala je Vuksanovićeva, i istakla da je ona osvojila 60 odsto više glasova nego što je SDP imao na parlamentarnim izborima 2016.

One je rekla da će nastaviti da se bori za promene koje su neophodne Crnoj Gori, navodeći da Đukanović ne zavređuje čestitku.

Milačić je ocenio da je pobjeda Đukanovića u prvom krugu poraz za crnogorsko društvo, navodeći da Crna Gora “ulazi u fazu diktature”. Pobeda kandidata DPS, kako je rekao, znači da “ćemo ući u četvrtu deceniju nesmjenivosti vlasti”. Rekao je i da je Đukanović bio kandidat NATO saveza i da se sada potvrdilo da će ulazak u NATO produžiti agoniju Crne Gore.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Filip Roganović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSLUZIVNI PAPARACO: MILO ĐUKANOVIĆ DAN PRED IZBORE OPUŠTENO ĆASKA SA PRIJATELJIMA U PODGORIČKOM KAFIĆU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track