Najnovije vesti

MAFIJA U CRNOJ GORI JAČA: Zabrinjavajući izveštaj Evropske komisije, traži se odgovornost i pravosuđa!
Foto: Printscreen Vijesti.me/Savo Prelević

bez pomaka

MAFIJA U CRNOJ GORI JAČA: Zabrinjavajući izveštaj Evropske komisije, traži se odgovornost i pravosuđa!

Crna Gora

PODGORICA - Specijalno državno tužilaštvo dobilo je u prošloj godini 267,8 odsto više prijava za organizovani kriminal nego 2016. godine.

Većina njih još je u fazi izviđaja, pokazuje Izveštaj o radu Tužilačkog saveta i državnog tužilaštva koji je dostavljen Skupštini. Evropska komisija je pre dva dana, analizirajući napredak Crne Gore u pregovorima o pristupu EU, konstatovala da u državi deluju moćne kriminalne grupe koje se bave švercom droge, krijumčarenjem cigareta, pranjem novca …

 

Izveštaj tužilaštva pokazuje da su se osobe protiv koji su podnete prijave, pored stvaranja kriminalne organizacije, najviše bavile švercom narkotika. Protiv njih su uglavnom u toku istražni postupci. Veselin Radulović, advokat MANS, koji je aktivan u podnošenju prijava za visoku korupciju, rekao je juče Vijestima da su “kritike EK iz godine u godinu oštrije”.

 

“Ono što je problem i konstanta je da pomaka u vladavini prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala nema. To je teret u procesu integracija Crne Gore,” rekao je on.

 

Statistika Specijalnog državnog tužilaštva, o kojoj će poslanici tek raspravljati, pokazuje da je smanjen broj prijavljenih osoba za krivična dela visoke korupcije. Takođe i da je većina njih, kako prošlogodišnjih tako i onih koji su stajali u fiokama odbačena, i to skoro 60 odsto prijava. EK takođe u Izveštaju sugeriše Crnoj Gori da više koristi finansijske istrage i da ima merljive rezultate u oduzimanju imovine.

 

Takve preporuke Crna Gora je dobila i ranije, u prethodnom Izveštaju o napretku Crne Gore. Podaci tužilaštva ukazuju da su lani pokrenute finansijske istrage u 19 predmeta, kao i da još traju dve iz 2015. Kada je u pitanju privremeno oduzimanje imovine, postupak je pokrenut u osam slučajeva, a u četiri su u toku procedure za trajno oduzimanje. Postupci protiv bivšeg visokog državnog i zvaničnika DPS Svetozara Marovića i njegove grupe, pominju se u oba slučaja.

 

Inače, Izveštaj koji je potpisao VDT Ivica Stanković, kao i prethodnih godina pokazuje trend rasta najtežih krivičnih dela. Prijave su tako podnete najviše za dela za koja je zaprećena kazna iznad 10 godina zatvora, a to su ubistva, silovanje, šverc droga, primanje mita. EK je i u ovom izveštaju ponovila i da treba jačati odgovornost pravosuđa, odnosno tužilaca i sudija.

 

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto Vijesti.me

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

Na pomolu novi mafijaški obračun?!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...