MOGERINIJEVA SE SASTALA SA MARKOVIĆEM I ĐUKANOVIĆEM: Spoljna politika Crne Gore se potpuno podudara sa EU, što je danas jako važno
Foto: Vijesti.me/Siniša Luković

pohvalila ih

MOGERINIJEVA SE SASTALA SA MARKOVIĆEM I ĐUKANOVIĆEM: Spoljna politika Crne Gore se potpuno podudara sa EU, što je danas jako važno

Crna Gora -

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da vidi ohrabrujući napredak u reformama u Crnoj Gori, ali je ukazala da je potrebno učiniti dodatne napore u rešavanju problema u nekim oblastima.

Pre susreta sa premijerom Duškom Markovićem, Mogerinijeva se susrela sa novoizabranim predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

"Vidimo ohrabrujući progres u reformi javnog servisa i ekonomskim pitanjima.

Očekujemo progres i u drugim oblastima, potreban je dalji rad na vladavini prava i slobodi medija", rekla je Mogerinijeva posle razgovora sa premijerom Markovićem na zajedničkoj konferenciji za medije u Tivtu.

Ona je pohvalila spoljnu politiku Crne Gore, navodeći da se ona "100 odsto" podudara sa politikom EU, ocenjujući da je to "u ovim turbulentnim vremenima izuzetno važno".

"Crna Gora napreduje ka EU ali smo svesni nedostataka i slabosti", rekao je Marković.

On se zahvalio za napore da Crna Gora i Zapadni Balkan imaju "izvesnu evropsku perspektivu".

"Zapadni Balkan ide napred, njegova evropska perspektiva je izvesna. Ostalo je da svaka zemlja učini šta je potrebno", naveo je Marković.

On je naveo da Vlada ima mehanizam da odgovori na izazove koji se nalaze u Izveštaju i da priihvata preporuke EU.

"Crna Gora je ocenjena kao zemlja koja napreduje. Ima napretka, ali i nedostataka na kojima moramo još da radimo", kazao je Marković, dodajući da je Podgorica i sama uočila sve nedostatke i slabosti koji su pomenuti u godišnjem izveštaju EU o napretku.

Po oceni Mogerinijeve, pregovori sa Crnom Gorom se "dobro odvijaju", i put ka članstvu u EU je otvoren.

Mogerinijeva je pozvala crnogorske partije da se vrate u parlament, kako bi se sve političke debate vratile u institucije, ocenjujući da rešenje za to treba da bude nađeno.

Ona je pohvalila demarkaciju granice između Crne Gore i Kosova.

Kurir.rs/Beta

Foto: Vijesti.me/Siniša Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja