Najnovije vesti

ĐUKANOVIĆ ŽELI DA NORMALIZUJE ODNOSE SA RUSIJOM: Evo koliko je Moskva zainteresovana za to
Foto: Fonet/AP, AP/Alexei Nikolsky

moskovski komersant

ĐUKANOVIĆ ŽELI DA NORMALIZUJE ODNOSE SA RUSIJOM: Evo koliko je Moskva zainteresovana za to

Crna Gora

Novoizabrani predsednik Crne Gore Milo Đukanović se zalaže za nastavak evroatlanstkog puta, ali je posle pobede na izborima izrazio spremnost da normalizuje odnose sa Rusijom, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List piše da je tokom cele predizborne kampanje Đukanović predstavljao izbore kao ponavljanje crnogorskog referenduma o nezavisnosti i glasanje za EU i NATO.

 

"Takvo upoređivanje bilo je u mnogome opravdano: većina Đukanovićevih suparnika nije skrivala da će u slučaju pobede revidirati ključne spoljnopolitičke odluke vlasti, uključujući i ulazak u NATO i priključivanje antiruskim sankcijama, a neki kandidati su čak obećavali preispitivanje rezultata referenduma od 2006. godine", piše Komersant.

 

List navodi da je budući predsednik zato svoju uverljivu pobedu ocenio kao očiglednu potvrdu većine stanovništva politiike o ulasku u NATO i integraciju u EU.

Dnevnik dodaje da je pored 54 odsto onih koji su glasali za Đukanovića, za politiku ulaska u NATO i EU glasalo i osam odsto onih koji su dali svoj glas Draginji Vuksanović, kandidatu Socijaldemokratske partije koja je prošle godine podržala ulazak Crne Gore u NATO.

 

List piše da je predizborna obećanja o normalizaciji odnosa sa Rusijom Đukanović potvrdio praktično odmah posle pobede na izborima.

 

Krajem prošle nedelje on je objavio da je Crna Gora spremna na normalizaciju odnosa sa Rusijom i da će na mestu predsednika tome doprineti, podseća dnevnik.

 

Da je Moskva takđe zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Podgoricom, kao potvrda može da posluži čestitka koju je Vladimir Putin uputio Đukanoviću dva dana posle izbora, navodi Komersant, prenosi RTCG.

 

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Fonet/AP, AP/Alexei Nikolsky

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...