STOLTENBERG: Članstvo Crne Gore u NATO doprinelo stabilnosti
Foto: Reuters

SARADNJA

STOLTENBERG: Članstvo Crne Gore u NATO doprinelo stabilnosti

Crna Gora -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da je članstvo Crne Gore u NATO doprinelo stabilnosti Zapadnog Balkana.

"Ulazak Crne Gore u NATO pokazao je i da su naša vrata otvorena", poručio je Stoltenberg na sastanku ministara spoljnih poslova zemlja članica NATO u Briselu koji su razmotrili politiku "otvorenih vrata".

Stoltenberg je povodom godišnjice članstva Crne Gore NATO izjavio da je "velika stvar" imati Crnu Goru kao 29. člana Alijanse.

"Bio sam vrlo ponosan kada samo primili Crnu Goru kao 29. člana Alijanse. To pokazuje da su vrata NATO otvorena. Ulazak Crne Gore u NATO doprineo je stabilnosti na Zapadnom Balkanu", poručio je Stoltenberg.

foto: Reuters / Yves Herman

On je dodao da Crna Gora doprinosi NATO misijama i operacijama kao i da je najavila povećanje svog prisutsva u spasilačkim misijama NATO u Avganistanu.

"Dobro je imati Crnu Goru kao člana. To pokazuje da smo mi Alijansa od 29 nacija koje stoje zajedno i brane se međusobno", kaže Stoltenberg.

Ministri spoljnih poslova zemlja članica NATO su razgovarali i o napretku Makedonije i BiH ka članstvu u Atlantskom savezu.

"Naša politika otvorenih vrata je istorijski uspeh. Donela je stabilnost, mir i prosperitet milionima ljudi širom evroatlantskog regiona i izgradila bolju saradnju. Kao što je pokazano ulaskom Crne Gore u NATO, vrata NATO ostaju otvorena. Da bi zemlja ušla u NATO potrebno je da podnese zahtev, a da na to pristane 29 saveznika. Niko drugi se tu ne pita", kaže Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je izjavio da je ministar spoljnih poslova Grčke obavestio Severnoatalnski savet o naporima u cilju pronalaženja rešenja za ime Makedonije.

"NATO pozicija je jasna. Čim se pitanje imena reši mi smo spremni da pozovemo nekadašnju Jugoslovensku Republiku Makedoniju da postane članica NATO. Postoji novu momentum i napori od strane Skoplja i Atine i nadam se rešenju pitanja imena", kaže Stoltenberg.

Kada je reč o BiH, NATO i dalje čeka da država reši pitanje registracije nepokretne vojne imovine kako bi napredovala ka aktivaciji Akcionog plana za članstvo za BiH u Alijansi.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track