(FOTO) RATOVANJE PRAZNOG STOMAKA: Suvi obrok vojske CG je tako oskudan da vojnici u međunarodnim misijama koriste nemačke ili hrvatske pakete!
Foto: Vijesti.me/Ministarstvo odbrane Crne Gore

sirotinjA

(FOTO) RATOVANJE PRAZNOG STOMAKA: Suvi obrok vojske CG je tako oskudan da vojnici u međunarodnim misijama koriste nemačke ili hrvatske pakete!

Crna Gora -

Vojska Crne Gore ima tri tipa sopstvenih, takozvanih suvih dnevnih obroka (SDO) koji se koriste za ishranu vojnika na terenu i u borbenim uslovima, kada ne može da im se obezbedi sveže spremljena hrana. SDO paketi VCG po svom sadržaju siromašniji su od onoga što svojim vojnicima daju armije ostalih NATO zemalja, a i od nekih u zemljama regiona.

Suvi obrok u vojnoj terminologiji je dnevno sledovanje hrane po čoveku, sastavljeno od namirnica koje mogu da se čuvaju i troše nekoliko dana, upakovanih tako da ih vojnici jednostavno mogu da koriste tokom borbenih dejstava i u drugim uslovima kada nema mogućnosti za pripremanje jela.

U nekadašnjoj JNA se suvi obrok kompletirao od hleba, suhomesnatih proizvoda, sira, marmelade, voća ili slatkiša, ukupne kalorične vrednosti oko 3.500 kalorija. SDO se uvek konfigurisao od različitih namirnica kojima je primarno da imaju visoku energetsku i određenu biološku vrednost.

foto: Profimedia

U konfigurisanju paketa koje obezbeđuju za svoje vojnike, osim akcenta koji se stavlja na energetsku vrednost hrane, pojedine vojske sveta se trude da u njih uvrste i druge sadržaje koji koliko-toliko povećavaju komfor vojnika na terenu i daju mu osećaj da o njemu ipak, neko brine.

Tako neki strani SDO paketi sadrže i artikle poput cigareta, šibica, instant kafe ili čaja, instant supa, dehidriranih kaša ili deserata, bombona, soli i bibera, čačkalica za zube, žvakaćih guma, vlažnih maramica, tableta sa dezinfekciju pijaće vode, pribora za pranje zuba za jednokratnu upotrebu, čak i sklopivih malih "rešoa“ sa hemijskim kockama za potpalu, a koji se koriste za zagrevanje konzerviranog gotovog jela prije konzumacije.

Kod gotovo svake vojske sveta, paketi sa suvom hranom za vojnike na terenu sadrže bar neko od jela karakterističnih za gastronomiju te države. Kod Crnogoraca u vojnom paketu nema vakuumiranog pršuta, ili pak njeguške kobasice.

"VCG ima standardizovani SDO, koji je predviđen za ishranu vojnika na terenu za 24 časa. Reč je o proizvodu 'VCG suvi dnevni obrok' koji za potrebe VCG na osnovu zaključenog ugovora proizvodi i pakuje kompanija 'Mesopromet' Belo Polje. Pakovanje je vakuumsko, u kartonskoj ambalaži“, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva odbrane (MO).

Sadržaj SDO Tip A je konzerva gotovog jela sa svinjskim mesomod 400 grama, konzerva mesni narezak 150 grama, konzerva jetrene paštete od 150 grama, bombone kavabon 40 grama, med 25 grama, euroblok krem od 45 grama i napitak u prahu "cedevita" 38 grama. Sadržaj obroka Tip B: konzerva gotovo jelo sa junećim mesom 400 grama, konzerva juneći narezak 150 grama, konzerva tuna 170 grama, bombone kavabon 40 grama, miješana domaća marmelada 25 grama, euroblok krem 45 grama i "cedevita" 38 grama. Oba ova paketa MO plaća po 8,05 evra sa PDV-om.

Sadržaj najjeftinijeg, posnog obroka bez mesa - Tip C, koji košta 7,70 evra sa PDV-om po komadu, čini konzerva gotovog jela bez mesa 400 grama, konzerva sardina 125 grama, konzerva tuna 170 grama, bombone kavabon 40 grama, med 25 grama, posna čokolada za jelo i kuvanje 100 grama i "cedevita“ 38 grama. Većina artikala je uvoznog porijekla, a glavni domaći proizvod koji čini SDO crnogorske vojske su "Francine“ konzerve sa mesnim prerađevinama.

Po sadržaju, aktuelni SDO VCG nisu odmakli mnogo dalje od takvih paketa koje je koristila JNA u periodu od sredine sedamdesetih do početka devedestih godina prošlog veka, dok u poređenju sa sadržajem SDO nekih NATO država, prvenstveno Italije, crnogorski deluje sirotinjski.

Italijanski SDO, kojih ima šest različitih tipova pored ostaloga, sadrže svaki po tri posebno upakovana obroka za doručak ručak i večeru. Osim što su količinski i težinski kod konzerviranih jela "jači“ od crnogorskih, ovi paketi sadrže čak i manju količinu "Cordiale“ žestokog alkoholnog pića za doručak, konzervirani voćni kompot, konzervirano mleko, instant čajeve, kafu i kapućino, slatkiše, čokolade, energetske i multivitaminske tablete.

Slovenački SDO većinom se bazira na dehidriranoj, a ne konzerviranoj hrani, pa se tako, pored ostalog, u njemu mogu naći i čokoladni musli sa mlekom u prahu, desert na bazi jogurta sa šumskim voće, juneći ili kokošji paprikaš, testenina sa mesom, pašteta od tunjevine sa povrćem, razni džemovi, čokoladice, energetski napici, vitaminske bombone...

Na pitanje čije SDO koriste pripadnici VCG koji su angažovani u međunarodnoj vojnoj misiji Resolute Support u Avganistanu, iz MO su odgovorili da Crnogorci tamo konzumiraju suvi dnevni obrok nemačkih ili, po potrebi, hrvatskih oružanih snaga.

U poređenju sa crnogorskim standardnim SDO, oba ova strana menija su

prava gozba. Nemačka vojska ima osam različitih vrsta SDO od kojih su neki prilagođeni samo za vegetarijance. Pored jela tipičnih za nemačku gastronomiju poput kobasica i kiselog kupusa, njihovi SDO sadrže i nudle u mesnom sosu, rizi-bizi sa mesom, tunjevinu u majonezu, goveđi gulaš sa krompirom, južnoamerički čili sa povrćem, piletinu sa rižom na indijski način, raviole u sosu od pečuraka...

Suvi dnevni obrok Vojske Srbije čine gotovo isključivo domaći proizvodi srpskih dobavljača. Iako najčešće nije posebno upakovan u posebne pakete kako to rade vojske NATO-a, srpski SDO je sličan crnogorskom, ali ipak bogatiji od njega. Pored konzerviranog glavnog jela (po pravilu pasulja sa slaninom, kobasicom, gulaša ili mesa sa boranijom), sadrži i razne vrste mesnih narezaka, pašteta ili sardina, instant čaj, kafu, koncentrat za dve litre energetskog napitka, med, bombone, čokoladice, pepermint ili slične suve energetske grickalice.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track