GARDIJAN ŽESTOKO OPLEO PO CRNOJ GORI ZBOG RANJAVANJA OLIVERE LAKIĆ: Vlast štiti organizovani kriminal! Ovo je kao rat! Sad su na meti i novinari i obični građani!
Foto: Vijesti.me/ Vesko Belojević, Vijesti.me/Savo Prelević, AP

POZADINA NAPADA NA novinarku Vijesti

GARDIJAN ŽESTOKO OPLEO PO CRNOJ GORI ZBOG RANJAVANJA OLIVERE LAKIĆ: Vlast štiti organizovani kriminal! Ovo je kao rat! Sad su na meti i novinari i obični građani!

Crna Gora -

Olivera Lakić, novinarka crnogorskog dnevnog lista Vijesti, hladnokrvno je upucana u nogu pred svojim stanom u Podgorici, a taj napad je obelodanio da Crna Gora ima ozbiljnan problem s organizovanim kriminalom, piše Gardijan.

Turističku idilu, kako se predstavlja Crna Gora, godinama potresaju eksplozije automobila i pucnjave, a poslednjih meseci nasilje kulminira, navodi britanski list.

Lakićeva je novinar istraživač. Ona za Vijesti piše o krijumčarenju cigareta, umešanosti visokih zvaničnika u falsifikovanje novca i drugim osetljivim temama. Pretili su joj bezbroj puta, a 2012. su pokušali da je ubiju ispred njenog stana. Željko Ivanović, izvršni direktor Vijesti, kaže da su joj bile potrebne godine da se oporavi od tog napada i da se tek prošle godine prvi put nasmejala i počela da uživa u pisanju.

foto: Vijesti.me

"Apsolutno je jasno da je ovo potpuno profesionalni napad. Lako su mogli da je ubiju, ali cilj im je bio da pošalju poruku njoj, svim novinarima u Crnoj Gori, a možda i jednom delu vlade", kaže Ivanović. On je Lakićevu posetio u bolnici, baš kao i američke i evropske diplomate, koje zahtevaju temeljnu istragu.

Crnogorski premijer, Duško Marković, naredio je "brzu i efikasnu istragu" ovog napada, ali ovakvi slučajevi se po pravilu ne rešavaju.

Crnu Goru godinama potresa rat kriminalnih klanova oko unosnog šverca droge i cigareta. Ubistva se obično dešavaju daleko od turističkih mesta, ali to nije pravilo. Jedan osumnjičeni gangsterski bos ubijen je 2015. na šetalištu uz more u Budvi, primorskom turističkom gradu. Na njega je pucano iz snajpera sa jedne kule Starog grada.

U martu su dve osobe ubijene u kafiću u centru Podgorice iz auta u pokretu, a Crna Gora je jedva poneku sedmicu sastavila bez pucnjave ili eksplozije automobila bombe, podseća Gardijan i dodaje:.

foto: Vjesti.me

Na račun čelnika crnogorske vlade već godinama se iznose optužbe zbog veza sa kriminalnim klanovima. Predsednik Milo Đukanović je najmoćniji političar u Crnoj Gori skoro 30 godina. On je otcepio zemlju iz zajedničke države sa Srbijom i uveo je u NATO. Đukanović je kao prioritet istakao prijem u EU, čemu se nada 2025. godine.

foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

Ali kritičari kažu da su Đukanovićevoj vladi oprošteni mnogi gresi zato što uspešno igra na rusofobiju na Zapadu, a primer je navodni pokušaj puča 2016, za koji crnogorske vlasti tvrde da ga je podržala Rusija.

"Proteklih godina bilo je 25 fizičkih napada na novinare Vijesti. A ova zemlja je navodno prošla najveću transformaciju na Zapadnom Balkanu i na putu je za EU", kaže Ivanović.

foto: Printscreen Vijesti.me

Blažo Đukanović

Đukanović je prošlog meseca napao Vijesti da promovišu "fašističke ideje" zato što su kritikovale način poslovanja njegovog sina, Blaža. Na papiru, crnogorska vlada ima program za borbu protiv organizovanog kriminala, ali lokalni aktivisti kažu da je na delu drugačije.

foto: Printscreen Vijesti.me

"Ova država nikad nije imala jedinstvenu strategiju za borbu protiv organizovanog kriminala", kaže Daliborka Uljarević, izvršni direktor vodeće crnogorske NVO, i dodaje da su "elementi u vladi" saučesnici kriminalnih mreža. "Nije vam to tango, u kom plešete na ravnopravnoj osnovi. Uhvate vas, a jednom kad zaplešete s organizovanim kriminalom - njihovi ste", kaže ona.

foto: Reuters

Mete su često novinari. Prošlog meseca ispred kuće Seada Sadikovića, istraživačkog novinara iz Bijelog Polja, eksplodirao je automobil bomba. U to vreme Sadiković je bio na poslu i spremao se za svoju nedeljnu televizijsku emisiju.

"Pre toga su mi mnogo pretili i često me provocirali. Sve te slučajeve sam prijavio tužilaštvu, ali dosad ništa nisu uradili", kaže on i za napad optužuje "politički motivisane trgovce mržnjom" koji su besni zbog njegovog izveštavanja.

"Ne znam šta će vlasti uraditi, nisam baš optumista... Kad god neko u Crnoj Gori progovori, pukne ili bomba ili nečiji nos", dodaje Sadiković.

Omer Šarkić (55), penzioner koji je prošlog meseca u Podgorici organizovao protest baš zbog bombaškog napada na Sadikovića, kaže da je bio razočaran što se pojavilo jedva stotinjak ljudi.

"Ova ubistva pogađaju svakog u Podgorici. Evo sad sedimo ovde i ne znamo da li će neko osuti paljbu po nama", rekao je Šarkić novinarki Gardijana dok su sedeli u kafiću u centru Podgorice. "Ovo je kao rat. Prvo bukne tu i tamo izdaleka, a onda sve bliže i bliže. Sad su u opasnosti obični građani, a niko ne čini ništa po tom pitanju", navodi on.

foto: Printscreen Vijesti.me

Šarkić kaže da su političke veze glavni razlog za neaktivnost policije u istrazi ubistava i napada.

"Crna Gora je tako malena država da se svi znaju. Svi mi znamo ko su kriminalci, jedino policajci to ne znaju. Kriminal je povezan s vladom i eto zato svi ćute", završava on.

Kurir.rs/Gardijan

Foto: Vijesti.me, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) STANKOVIĆ: Tužilaštvo već ispituje određene osobe, učinićemo sve da rasvetlimo napad na Oliveru Lakić!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track