PO ĐUKANOVIĆEVOM SAJTU VUJANOVIĆ NIJE NI BIO PREDSEDNIK CRNE GORE: Na zvaničnoj stranici šefa države nema nijedne aktivnosti njegovog prethodnika
Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

pao redizajn

PO ĐUKANOVIĆEVOM SAJTU VUJANOVIĆ NIJE NI BIO PREDSEDNIK CRNE GORE: Na zvaničnoj stranici šefa države nema nijedne aktivnosti njegovog prethodnika

Crna Gora -

Zvanični sajt predsednika Crne Gore redizajniran je uoči inauguracije Mila Đukanovića i na njemu trenutno nema nijedna informacija o aktivnostima doskorašnjeg predsednika Filipa Vujanovića.

Nova verzija zvaničnog sajta, predsjednik.me, bila je dostupna dan pre inauguracije Đukanovića na Cetinju. Na njemu se nalaze fotografije sa polaganja zakletve u Vladinim prostorijama, Đukanovićeva biografija, kao i govor sa inauguracije, a napominje se i da je stranica još u izradi.

Zvanična stranica predsednika, u odnosu na vreme dok je predsednik bio Vujanović, značajno je vizuelno unapređena, a na internetu se više ne može naći stara verzija stranice sa Vujanovićevim aktivnostima.

Iz Predsedništva je nezvanično rečeno da je stranica redizajnirana jer je Vujanovićev sajt bio personalizovan, odnosno, na njemu je pisalo - predsednik Crne Gore Filip Vujanović. Naglašeno je da su prilikom redizajniranja sajta ispoštovane sve zakonske procedure.

Vlada je nedavno utvrdila Predlog zakona o predsedniku države koji Đukanoviću daje široka ovlašćenja, a daleko je od pozicije kojom dominiraju protokolarne aktivnosti, kao što je to bio slučaj sa Vujanovićem. Predlogom zakona koji će država prvi put dobiti, predviđeno je da Đukanović ima pravo da formira svoje savete, komisije i radne grupe kao stalna i privremena radna tela. Formiraće se i posebna služba kojom će rukovoditi generalni sekretar kome će mandat trajati koliko i predsedniku, odnosno, pet godina. Vujanović je imao četiri savetnika, i bio je bez generalnog sekretara i nadležnosti koje će Đukanović dobiti kada Skupština usvoji zakon.

U Ustavu Crne Gore nadležnosti predsednika države uglavnom su protokolarnog tipa (predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, primanje akreditivnih pisama ambasadora, proglašavanje zakona ukazom...), tako da još uvek nije jasno šta bi privremena i stalna radna tela, kakva ima Vlada, kao i ostale dodate nadležnosti radili u instituciji predsednika.

"Sastav, broj i delokrug stalnih i privremenih radnih tela utvrđuje se aktom o njihovom obrazovanju", piše u Predlogu zakona.

Biće donesen i akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji službe predsednika, koju utvrđuje generalni sekretar. Ovogodišnjim budžetom je 839,38 hiljada evra namenjeno instituciji predsednika države. Predlogom zakona se uvodi i titula počasnog predsednika za one kojima je prestao mandat na toj poziciji, a to pravo će za sada uživati samo Vujanović, koji je na toj funkciji završio treći mandat, koji mu je osporavan jer Ustav dozvoljava dva mandata, ali su iz DPS-a tada tvrdili da Vujanović ima pravo i na treći, jer je prvih pet godina bio predsednik u zajedničkoj državi sa Srbijom.

Vujanović će primati 70 odsto od poslednje plate koju je primio u poslednjem mesecu pre prestanka funkcije i tu naknadu može primati do penzionisanja ili do zasnivanja novog radnog odnosa, a ona iznosi oko 1.500 evra.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja