UBEDLJIVA POBEDA DPS U PODGORICI: Osvojili 32 mandata, Demokrate i URA 17, Demokratski front 8
Foto: Vijesti/Filip Roganović

LOKALNI IZBORI u Crnoj Gori

UBEDLJIVA POBEDA DPS U PODGORICI: Osvojili 32 mandata, Demokrate i URA 17, Demokratski front 8

Crna Gora -

Bez mandata ostale su Grupa grada Saše Mijovića, koja je osvojila 0,7 odsto glasova i Ujedinjena Crna Gora, koja je dobila podršku 1,3 odsto birača

Koalicija Za dobro građana Podgorice - Milo Djukanović, ostvarila je ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u Podgorici s osvojenih 47,9 odsto glasova, pokazuju podaci Centra za demorkatsku tranziciju (CDT) sa 100 odsto obrađenih podataka.

Prema navedenim podacima, koalicija Za dobro građana Podgorice, čiji je nosilac liste Ivan Vuković, osvojila je 32 mandata u gradskom parlamentu, prenosi RTCG.

foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

Slavlje u prostorijama DPS

Koalicija Podgorica za 21. vek, koju čine demokrate i URA, osvojila je 25,5 odsto glasova, odnosno 17 mandata, dok je koalicija Demokratski front (DF) - SNP osvojila 12,2 odsto, to jest osam mandata.

Socijaldemokratama Ivana Brajovića pripalo je 5,1 odsto glasova, odnosno tri mandata, a Albanskoj alternativi s osvojenih 1,6 odsto glasova jedno odborničko mesto u skupštini prestonice Crne Gore.

Bez mandata ostale su Grupa grada Saše Mijovića, koja je osvojila 0,7 odsto glasova i Ujedinjena Crna Gora, koja je dobila podršku 1,3 odsto birača.

Pravu Crnu Goru podržalo je 2,4 odsto birača, a Srpsku koaliciju 0,2 odsto, dok je Građanski savez za promene SDP - DEMOS dobio podršku 2,96 odsto birača.

foto: Vijesti.me/Filip Roganović

Aleksa Bećić

Oni su, kako je saopštio CDT, na granici cenzusa, pa bi Izborna komisija Glavnog grada trebalo da prebroji sve glasove.

Posmatrači Centra za monitoring saopštili su prethodno, pozivajući se na prve preliminarne rezultate, da je Demokratska partija socijalista (DPS) ostvarila ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u Crnoj Gori, pa će sama ili u koaliciji sa svojim partnerima na državnom nivou, moći da formira vlast u većini od deset opština u kojima se glasalo.

Kako je saopštio CEMI, na osnovu uzorka od 64 odsto obrađenih biračkih mesta u Podgorici, DPS je osvojio 47,3 odsto glasova, koalicija Podgorica za 21. vek 25,8 odsto, koalicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije 12 odsto, Socijaldemokrate 5,1, Građanski savez za promjene SDP-Demos 3,2 odsto glasova buirača.

Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, koalicija okupljena oko DPS-a u Bijelom polju osvojila je 59 odsto glasova, dok je Demokratski front osvojio 9,7, Koalicija Bijelo Polje za 21. vijek - 8,4, SNP - 7,9, SDP - 7,2, a Ujedinjena Crna Gora - 3,8 odsto glasova, prenosi RTCG.

DPS je u Pljevljima osvojio 52,9 odsto glasova, Demokrate 20,1, koalicija NSD-SNP-PzP 13,4, Za Spas Plevalja 11,1, a lista Pljevlja svima 1,9 odsto.

U Baru je na osnovu 81 odsto obrađenih biračkih mesta, DPS osvojio 34,7, Socijaldemokrate - Mićo Orlandić, 18,8, lista Radomira Novakovića Cakana 12,4, Koalicija Bar za 21. vijek 11,4, Demokratski front - SNP 6,6 i Socijaldemokratska partija 6,5 odsto glasova.

Prema nezvaničnim rezultatima, Demokratska partija socijalista je osvijila apsolutnu vlast i u Žabljaku, Šavniku, Pljevljima, Danilovgradu i Gradskoj opštini Golubovci.

U Kolašinu, DPS je osvojio 38 odsto glasova, Demokrate 18,4, DF-SNP 16,1, Grupa birača Šule i Mikan 9,7, Socijaldemokrate 9,3, a SDP 5,9 odsto glasova.

Na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta u Rožajama, Bošnjačka stranka je osvojila 50,8 odsto glasova, DPS 27,8 odsto, Socijaldemokrate 12,1, a SDP 4,2 odsto glasova.

Lokalni izbori održani su u nedelju u Podgorici i još 10 opština.

Kurir.rs/Vijesti.me/Tanjug

Foto: Filip Roganović/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja