NEKADA EKOLOŠKI BISER JADRANA SADA DEPONIJA: Crnogorski grad guši smeće!
Foto: Profimedia

sramota

NEKADA EKOLOŠKI BISER JADRANA SADA DEPONIJA: Crnogorski grad guši smeće!

Crna Gora -

Bar je izgubio epitet najčistijeg grada u regionu zbog velikih količina otpada. U barskoj opštini nedostaju kontejneri za đubre.

U turističkim mestima barske opštine nedostaju kontejneri, u nekim naseljima ih nema, a sa letnjom sezonom povećava se broj ljudi na Primorju, a samim tim i količine otpada koje remete kultivisani život. Problem je još veći zbog odlaganja kabastog otpada čak i u centru grada.

Skupština opštine Bar nije donela odluku o načinu odvojenog skupljanja komunlanog otpada, a Ministarstvo održivog razvoja i turizma je izradilo model koji je poslat svim jedinicama lokalnih uprava.

"Očekujem da će u narednih nekoliko meseci opštini Bar izraditi makar nacrt i doneti ovu odluku", kazala je samostalna savetnica u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Branka Milašinović.

U organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma održavaju se radionice "Odvojeno sakupljanje otpada je moja odluka" u saradnji sa lokalnim samoupravama. Ova radionica održana je polovinom jula u opštini Bar.

Najniži sistem odvojenog sakupljanja je na način što se odvaja "mokra" od "suve" frakcije komunalnog otpada. U suvoj frakciji su papir, karton, metal, plastika i staklo, a sve ostalo bi bila "mokra" frakcija komunaalnog otpada.

Edukacija podrazumeva i da razmišljamo o otpadu kao značajnom resursu što će pomoći lokalnim upravama da sprovedu svoje odluke koje se odnose na ovo pitanje, kazala je Milašinović.

Ona naglašava da u morfološkom sastavu komunalnog otpada ima makar 47 odsto suve frakcije otpada. Oko 39 odsto je komunalni otpad iz domaćinstava i zelenog otpada koji može da se kompostira. Ministarstvo održivog razvoja i turizma apeluje na građane da se kompostira otpad u njihovim domaćinstvima.

"Sistem sakupljanja komunalnog otpada na bazi dve kante ne bi trebalo da donosi velike troškove komunalnom preduzeću, od postojećih kontejnera mogu da odvoje za suvu i mokru frakciju", kaže Milašinovićeva.

"Nemamo dovoljno kulture življenja jer odlaganje kabastog otpada postala je ružna praksa pred početak letnje sezone", kaže Milašinovićeva .Kazne su propisane Zakonom o upravljanju otpadom. Odlukama u lokalnim parlamentima koje treba da se donesu i u SO Bar mogu bliže da se odrede prekršaji i kazne shodno tim prekršajima. Koliko znam odlaganje na neregularan način - uvek se radi o N. N. licima.

Radionica makar malo utiče na svest pa da utičemo na komšiju. Postoje za to lokacije za kabasti otpad, Komunalno preduzeće. Pretpostavljam da bi Komunalnom preduzeću bilo lakše da ih pozovu građani i preuzmu takav otpad nego da saniraju neregularno odlagalište.

Kurir.rs/Barski portal

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track