PLAVSKO JEZERO NESTAJE ZA 100 GODINA: Pretvoriće se u baru! Ova studija je zabrinula Crnogorce
Foto: Vijesti.me

NAJaVE LEDNIČKO JEZERO U CRNOJ GORI

PLAVSKO JEZERO NESTAJE ZA 100 GODINA: Pretvoriće se u baru! Ova studija je zabrinula Crnogorce

Crna Gora -

Plavsko jezero bi za 50 do 100 godina moglo da se pretvori u baru, ukoliko kontrolisanim intervencijama ne budu sačuvani njegov biodiverzitet i protočnost, saopšteno je na predstavljanju Studije revitalizacije i zaštite Plavskog jezara.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da je potrebno doneti najbolju moguću odluku, prvenstveno za Plavljane, ali i one koji uživaju u lepoti i benefitima Plavskog jezera.

“Tek potpunom analizom možemo odlučiti koji je najbolji scenario za ljude sa ovog područja, kao i za floru i faunu, za samo jezero. Turistički potencijali jezera su veliki, u to nema sumnje”, kazao je on.

Studija, koju je radio Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi” iz Beograda, je finansirana sa 61.000 evra iz budžeta Direkcije javnih radova.

Na javnoj je raspravi do 15. avgusta, nakon čega će komentari i mišljenja javnosti, u septembru, biti uvršteni u konačni tekst.

Plavsko jezero je najveće ledničko jezero u Crnoj Gori. Nalazi se u Plavsko-gusinjskoj kotlini, na nadmorskoj visini od 906,72 m.

Vodom se napaja preko reke Ljuče, koja donosi vode sa Prokletija, dok vodu gubi Limom, koji ističe iz jezera i dalje teče prema severu i uliva se u Drinu.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track