Najnovije vesti

OVO SU VILE U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU CRNE GORE: Tu su godinama gostovali svetski lideri, a sada samo ONI mogu besplatno da borave (FOTO)
Foto: Vijesti.me

letovanje za dŽabe

OVO SU VILE U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU CRNE GORE: Tu su godinama gostovali svetski lideri, a sada samo ONI mogu besplatno da borave (FOTO)

Crna Gora

Osim visokih ukupnih primanja, službenih automobila, plaćenih telefonskih računa i povoljnih stambenih kredita, gotovo 30 visokih crnogorskih zvaničnika u svakom trenutku može da od obaveza odahne u nekoj od osam gostinjskih vila koje su vlasništvo države.

Oni mogu da biraju između četiri vile na jugu Crne Gore, dve u glavnom gradu i dve na Žabljaku.

 

U glavnom gradu su im na raspolaganju vile "Gorica" i "Ljubović", na Žabljaku "Jelika" i "Žabljak", u Budvi "Gorica" i "C", "Njivice" u Herceg Novom i "Topliš" u Miločeru. Oni su imali pravo da koriste i jahtu "Jadranka" Josipa Broza Tita, ali je krajem prošle godine odlučeno da se ona stavi na prodaju.

 

Prvi na listi onih koji mogu da koriste ovo pravo je predsednik države Milo Đukanović.

 

Kada je u pitanju Vlada, pravo da koriste vile imaju njen predsednik Duško Marković, potpredsednici Zoran Pažin, Milutin Simović i Rafet Husović i ostalih 16 ministara, ali i direktor vladine Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Peruničić.

foto: Vijesti.me/Obrad Pješivac

Vila na Žabljaku

 

Za razliku od njih, iz Skupštine to pravo mogu da iskoriste samo njen predsednik Ivan Brajović i potpredsednici Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu, ali ne i ostali poslanici.

 

Od sudija, to pravo imaju predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda Dragoljub Drašković i Vesna Medenica, a od tužilaca vrhovni državni Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

 

Iz Vlade, Skupštine, Agencije i Vrhovnog državnog tužilaštva nisu odgovarali na pitanja da li su njihovi visoki zvaničnici koristili ovo pravo, koje je definisano vladinom Uredbom o uslovima i načinu korišćenja objekata za reprezentativne potrebe u vlasništvu Crne Gore.

 

Jedina potvrda stigla je sa adrese Vrhovnog suda.

foto: Vjesti.me/Filip Roganović

Vesna Medenica

 

"Obaveštavamo da je predsednica Vesna Medenica boravila sa porodicom u vili "Gorica" u Budvi, šest dana, u julu mesecu", saopšteno je iz tog suda, dok su iz Ustavnog suda rekli da to pravo nije koristio njihov predsednik.

 

"Dragoljub Drašković, predsednik Ustavnog suda Crne Gore, u dosadašnjem trajanju mandata (18 meseci), nije koristio objekte za reprezentativne potrebe u vlasništvu Crne Gore, na koje ima pravo", rečeno je iz ove institucije.

 

Iz specijalnog državnog tužilaštva su rekli da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije koristio ovo pravo.

 

Inače, vilama "Gorica" u Podgorici, "Topliš" u Miločeru, "Žabljak" na Žabljaku i "Njivice" u Njivicama upravlja Uprava za imovinu.

foto: Vijesti.me/Filip Roganović

Brajović, Marković i Đukanović

 

Međutim, iz Uprave Blaža Šaranovića nisu odgovarali na pitanja ko je od crnogorskih i stranih zvaničnika u proteklih godinu dana koristio vile, u kom periodu i ko su bili njihovi gosti, ali i da li je neko od njih zatražio da koristi vile tokom avgusta meseca.


Nema odgovora ni od ANB, koji upravlja vilama "Jelika" na Žabljaku, "Gorica" u Budvi i "Ljubović" u Podgorici.

 

Uredbom je definisano da se potreba za korišćenjem vile mora najaviti instituciji koja njome upravlja najkasnije 24 sata pre potrebe za njenim korišćenjem.

To se, stoji u Uredbi, ne odnosi jedino na vilu "Topliš" i jahtu "Jadranka", gde je potrebno da se gosti najave 48 sati pre dolaska.

 

"Ukoliko ne postoji potreba za korišćenjem objekata za reprezentativne potrebe, osim rezidencije, iz člana 3 ove odredbe, organi koji upravljaju tim objektima mogu da ih daju u zakup u skladu sa zakonom", definisano je uredbom koju je u maju 2010. potpisao tadašnji predsednik Vlade Milo Đukanović.

 

Ove vile služe i za protokolarne potrebe, održavanje zvaničnih sastanaka, razgovore sa delegacijama iz zemlje i inostranstva, održavanje svečanosti povodom jubileja, uručivanje državnih nagrada, dodele odlikovanja i drugih priznanja i prijema.

 

U tu svhu ih mogu koristiti i državni organi, organi državne uprave, Državna revizorska institucija i javne službe čiji je osnivač Crna Gora uz saglasnost institucije koja njima upravlja.

Vlada je na predlog Ministarstva odbrane sredinom novembra donela odluku da dotrajala jahta "Jadranka" ide na doboš.

 

Početna cena na javnom oglašavanju je 80.000 evra. "Jadranka" je bila predsednički brod maršala Josipa Broza Tita.

 

"U slučaju neuspešne prodaje jahte "Jadranka" putem javnog oglašavanja, zadužuje se Ministarstvo odbrane da formira komisiju koja će odrediti vrste metalnih i drugih sirovina koje se mogu dobiti od jahte "Jadranka" i početne pojedinačne cene dobijenih metalnih i drugih sirovina, u skladu sa cenama na tržištu i jahtu ponuditi na prodaju kao dotrajalu – otpadnu jahtu", stoji u zaključku Vlade sa sednice 23. novembra.

Vile nisu koristili samo crnogorski, već i strani zvaničnici.

 

U njima su od sticanja nezavisnosti, između ostalog, bili premijer Slovačke Robert Fico, šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, bivši predsednici makedonskog Sobranja i hrvatskog Sabora Trajko Veljanovski i Luka Bebić, bivši predsednik Parlamentarne skupštine NATO Karl Lamers i mnogi drugi.

 

Mediji su tokom predsedničke kampanje 2013. preneli sumnje opozicionih lidera da je odmor tadašnjeg šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka u Budvi plaćen iz državnog budžeta, ali je on to negirao, tvrdeći da je sam platio račune.

 

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...