ODUZETO 500 MOBILNIH TELEFONA OD ZATVORENIKA: Niko od službenika u crnogorskim zatvorima nije odgovarao!
Foto: Nebojša Mandić

skandal u ziks

ODUZETO 500 MOBILNIH TELEFONA OD ZATVORENIKA: Niko od službenika u crnogorskim zatvorima nije odgovarao!

Crna Gora -

Pojačane kontrole u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dovele su do oduzimanja velikog broja mobilnih telefona od zatvorenika, kao i manje količine narkotika, ali ne i do odgovornosti onih koji im dostavljaju nedozvoljene predmete i materije.

Tokom prethodne i ove godine u ZIKS je oduzeto ukupno 566 mobilnih telefona. Čak 489 telefona zaplenjeno je prilikom pretresa zatvorenika i pritvorenika, a svega 77 kontrolom lica i stvari na prijavnici prilikom posete.

Iako se odavno spekuliše da osuđenici izdvajaju velike sume novca kako bi im službenici dostavili u zatvor mobilne telefone, za godinu i po zbog toga niko od njih nije odgovarao. Prema podacima koje su iz Službe za odnose sa javnošću ZIKS dostavili Danu, od 2017. godine nijedan službenik zatvora nije odgovarao zbog dostavljanja telefona ili narkotika zatvorenicima i pritvorenim licima.

“Tačnije, zbog posedovanja nedozvoljenih predmeta i narkotika pokrenuti su postupci protiv velikog broja zatvorenika, ali nijedan protiv službenika zatvora. U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija zbog posedovanja nedozvoljene stvari-mobilnog telefona u toku 2017. godine disciplinski postupak je pokrenut protiv 100 lica lišenih slobode, dok je u dosadašnjem toku 2018. godine disciplinski postupak pokrenut protiv 130 lica lišenih slobode.

U navedenom periodu nije bilo slučajeva pokretanja disciplinskog postupka protiv službenika Zavoda zbog dostavljanja ili pokušaja dostavljanja nedozvoljenih stvari, predmeta ili materija licima lišenim slobode”, naveli su iz Službe za odnose s javnošću ZIKS. Podaci iz zatvora pokazuju da je prošle godine zaplijenjeno ukupno 307, a ove 259 mobilnih telefona.

Kurir.rs/Dan

Foto Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track