ŠOK! CRNOGORKE VIŠE PIJU OD ĐETIĆA: Dame vole da potegnu koju čašicu preko!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

ŠOK! CRNOGORKE VIŠE PIJU OD ĐETIĆA: Dame vole da potegnu koju čašicu preko!

Crna Gora -

Crnogorci “plivaju” u alkoholu. Ovaj porok podjednako je osvojio mlade koji tek stasavaju život, kao i one koji gaze sedmu deceniju. U državi gde je konzumacija alkohola u većini slučajeva društveno prihvatljiva, a koji je gotovo svima dostupan i jeftin, sve više mladih se odaje ovom poroku.

Prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje, koje je sprovedeno među odraslima od 15 do 64 godine, čak njih 64 odsto je konzumiralo alkohol. Više od 68 odsto mladih i 67 odsto najmlađih konzumira ili je probalo alkohol. Zanimljivo je da su dosadašnje analize pokazale da dame u Crnoj Gori više konzumiraju alkohol od đetića!

Svaki građanin Crne Gore stariji od 15 godina, godišnje u proseku popije 6,6 litara alkohola. Prema dostupnim podacima, u Crnoj Gori ima oko 30.000 alkoholičara, te samim tim alkoholizam pogađa i dodatnih oko 130.000 ljudi iz njihovog okruženja, pišu Novosti.

Psihijatri kažu da su razlog za ovakvo stanje razne izmena u društvu, kao što su migraciona kretanja, otežano funkcionisanje porodica, ekonomska kriza, otuđenje, pad zaposlenosti, a sve to ima uticaj na povećanje mentalnih poremećaja. Samim tim je povećana i zloupotreba alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci.

Sanja Šišović iz NVO CAZAS smatra da se o alkoholu kao problemu mladih ne govori dovoljno i ne pristupa na pravi način.

"Imajući u vidu broj mladih koji konzumira alkohol u Crnoj Gori činjenica je da to nije nešto što oni izbegavaju, naprotiv. Najveći problem trenutno jeste u tome što se alkohol posmatra kao vid zabave koji nema posledice po zdravlje", navodi.

Prema istraživanjima koje je CAZAS sproveo u maju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, pokazalo se da u 100 odsto uzoraka, alkohol je prodat maloletnicima! Utvrđeno je da, u toku 24 sata na četiri televizije je emitovano 109 reklama u vezi sa alkoholom u svim periodima dana, uključujući i onaj namenjen deci najmlađeg uzrasta. Nije retkost da se bilbordi na kojima se reklamiraju alkoholna pića nalaze u blizini škola, što dodatno osnažuje sliku da je konzumiranje društveno prihvatljivo.

"Ovo je jasan dokaz da se zakoni ne sprovode na pravi način kao i da nadležne institucije ne rade svoj posao. Dodatno, potrebno je zakonskim podaktima definisati preciznije deo koji se odnosi na marketing i oglašavanje alkohola u Crnoj Gori. Potrebna je bolja kontrola poštovanja zakona i njegove primene, kao i prodaje i služenja alkohola maloletnicima" zaključuje ona.

foto: Profimedia

Nikšićani "najžedniji"

Problem alkoholizma izražen je u Nikšiću, pa je čak i gradonačelnik morao da interveniše. Kada je saznao kolika je potrošnja alkohola u gradu, on je sugerisao nadležnim službama da reaguju i vlasnicima kafana je stigla naredba o zabrani točenja alkohola od devet sati ujutro. Ali “žedni” su brzo pronašli “novi izvor”, ispred gradske kapele koja se otvarala rano ujutru. Pošto bi izjavili saučešće ožalošćenoj porodici, ljubitelji rakije bi tu celog dana ispijali besplatno. Opet im je doskočio predsednik opštine, koji je zabranio točenje pića ispred kapele, ali su oni ispijanje nastavili prekoputa - u gradskom parku.

Kurir.rs/ Novosti.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track