Najnovije vesti

NE ZNAJU ZA KONDOM: U Crnoj Gori kontracepciju koriste manje nego u Africi!
Foto: Profimedia

ŠOKANTNI PODACI

NE ZNAJU ZA KONDOM: U Crnoj Gori kontracepciju koriste manje nego u Africi!

Crna Gora

Svega 23 odsto muškaraca i žena u Crnoj Gori starosti između 16 i 49 godina koristi kondom ili pilulu kao oblik kontracepcije, što je ispod afričkog proseka od 30 odsto, rezultati su ovogodišnjeg istraživanja Ujedinjenih nacija i kompanije "Gedeon Richtero" o upotrebi kontracepcije.

Takva statistika Crnu Goru stavlja na 154. mesto na svitu i na dno liste evropskih zemalja.

"Brojna istraživanja pokazuju da Crnogorci i Crnogorke izuzetno malo praktikuju kontracepciju, kao da je i svest o kontracepciji izuzetno niska", kaže Jovan Dašić iz NVO "Juventas". On podseća da je sličan rezultat o korišćenju kontracepcije pokazalo i istraživanje koje je Unicef u Crnoj Gori sproveo 2013. godine. Prema tim podacima, kontracepciju u Crnoj Gori koristilo je 23,3 odsto ispitanika, a 76,6 odsto njih se izjasnilo da ne koristi nijedan metod kontracepcije.

U periodu od pet godina nije došlo do pomaka.

foto: Profimedia

U Crnoj Gori, ali i regionu, i dalje je najzastopljenije "zaštitno" sredstvo - prekinuti odnos. Kada su u pitanju savremene metode kontracepcije, u Crnoj Gori se najviše ispitanika izjasnilo da koristi muški kondom - 6,9 odsto. Za spiralu se odlučuje 5,6 odsto ispitanika, a za kontraceptivne pilule njih 2,7 odsto.

Razloge za to što se u Crnoj Gori kondom retko koristi kao kontraceptivno sredstvo i što se radije u cilju zaštite od trudnoće pribegava prekinutom snošaju, Dašić vidi u neinformisanosti i stigmi koja je, kako je rekao, još zastupljena u crnogorskom društvu kada je reč o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. On dodaje da značajan broj ljudi u Crnoj Gori ima predrasude o efektima upotrebe kontraceptivnih sredstava i smatra da je većina vođena netačnim informacijama.

"Uzrok ovog problema je generalna neinformisanost, i još uobičajeno mišljenje da nije ‘pristojno’ govoriti o planiranju porodice i seksualnom i reproduktivnom zdravlju. A zapravo je problem ćutanje, nedovoljno prisustvo ovih tema u školi, u medijima, u porodici, pa i u razgovoru sa lekarima, koji i pored zakonske obaveze, često nedovoljno vremena posvećuju prevenciji", kazao je on.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...