Najnovije vesti

ĐUKANOVIĆ U POSETI VATIKANU: Milo papi Franji poklonio crnogorsku kapu (FOTO)
Foto: Beta/Saša Matić

diplomatija

ĐUKANOVIĆ U POSETI VATIKANU: Milo papi Franji poklonio crnogorsku kapu (FOTO)

Crna Gora

Znam da radite na miru, želim da tako i nastavite - reči su kojima je papa Franja dočekao predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, na jutrošnjoj audijenciji u Apostolskoj palati koja je u četiri oka trajala nešto duže od pola sata, prenosi La Stampa.

Kako se navodi u saopštenju vatikanske pres službe, tokom "srdačnog razgovora je istaknuto zadovoljstvo dobrim odnosima između Svete stolice i Crna Gore, koji su učvršćeni Temeljnim ugovorom iz 2011. Naglašen je i pozitivni doprinos katoličke zajednice crnogorskom društvu".

foto: Beta/Saša Matić

Đukanović i papa Franja su takođe, kako se navodi, razgovarali o situaciji u Crnoj Gori i procesu evropske integracije, kao i o temama od regionalnog interesa kao što su zalaganje za promociju međuetničkog i međureligioznog suživota i očuvanje nasleđa. Na kraju su razmenili stavove o nekim međunarodnim pitanjima, sa posebnim osvrtom na rešavanje konflikata.

foto: Beta/Saša Matić

Prilikom razmene poklona, kako piše La Stampa, papa Franja je predsedniku uručio skulpturu maslinove grančice, dokumente o njegovom pontifikatu - Evangelii Gaudium, Amoris laetitia i Gaudete et Exultate kao i encikliku Laudato si’ - i poruku za Međunarodni dan mira 2018. godine.

Đukanović je, dodaje se, papi poklonio monografiju o Crnoj Gori i crnogorsku kapu.

Nakon zaključnog rukovanja, zaključuje se u tekstu, Đukanović se sa suprugom i delegacijom sastao sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom i monsinjorom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose sa državama.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Beta/ Saša Matić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...