AMFILOHIJE: Đukanović postao igračka Zapada, američke imperije i NATO
Foto: Vijesti.me/ Filip Roganović

U BORBI PROTIV "RUSKOG IMPERIJALIZMA"

AMFILOHIJE: Đukanović postao igračka Zapada, američke imperije i NATO

Crna Gora -

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović u borbi protiv "ruskog imperijalizma" postao "igračka u rukama zapadnoevropske, američke imperije i bloka NATO.

Mitrolit je komentarisao, kako je rekao "katastrofalnu odluku" Carigradske patrijaršije da prizna Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Upitan da prokomentariše izjavu Đukanovića da je Ruska crkva "udarna pesnica ruskih imperijalnih interesa", mitropolit Anfilohije je kazao da je predsednik Crne Gore "verovatno mislio na to da se Crnogorska mitropolija, odnosi prema Ruskoj crkvi i Rusiji onako kako se prema njima odnosila vekovima, a posebno u vreme mitropolita Danila".

"Da nije bilo te, kako on kaže "imperijalne Rusije", ne bi bilo ni Crne Gore. Ni 1878. godine, ni kasnije. Ruski car Nikolaj II spasio je Srbiju i Crnu Goru 1915. i 1916. godine, kad je Crna Gora bila primorana da kapitulira, a kralj Petar je sa celom srpskom vojskom odstupao preko Kosova do albanskog primorja. Tada je ruski car saveznicima postavio ultimatum, zapretivši im, da ako ne ne pomognu srpskoj vojsci da se spasi Rusija će potpisati separatni mir s Nemačkom i Austrougarskom. I zato su saveznici morali da pošalju Srbima brodove. Da je Nikolaj II potpisao separatni mir, ne bi bio ubijen, ne bi ubili njegovu porodicu. Kajzer je poslao Lenjina i podigao revoluciju u Petrogradu 1917. godine. Car i njegova porodica su ubijeni od strane boljševika, a zapravo su ih Nemci ubili. Carska porodica i carska Rusija su svojim životom platili spasenje svojih saveznika – Srbije i Crne Gore", rekao je Amfilohije.

Dodao je da se Crna Gora "od 1700. godine do danas stvarala naporima Rusije".

"I njena prosveta, i čitavo uređenje, sve do kralja Nikole 1918. godine, i Mitropolija samo nastavljaju tu tradiciju. I nikakva imperijalistička Rusija se ovamo ne meša. Ka nama dolaze ruski episkopi, s kojima smo nedavno u manastiru Duljevo podigli spomenik carskim strastotrpcima, na kom su uklesani njihovi likovi. To je možda najlepši spomenik carskoj porodici. Ako je to imperijalizam… Ja ponekad kažem da su to sankcije Mitropolije protiv Rusije… Gospodin Đukanović je u borbi protiv "ruskog imperijalizma" postao igračka u rukama zapadnoevropske, američke imperije i bloka NATO – onih koji su bombardovali Crnu Goru, Srbiju i Kosovo, koje je bilo deo Crne Gora kad je ona bila nezavisna kraljevina. A sad je Đukanović priznao Kosovo, a Rusi su pokušali da spasu jedinstvo našeg naroda i države. Nažalost, tada Rusijom nije vladao onaj, koji vlada danas, već njegov prethodnik, koji to nije razumeo. Zato ja ne znam na šta Đukanović misli kad govori o "imperijalizmu"", kazao je između ostalog Amfilohije.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Filip Roganović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track