CRNOGORCI ĆE IĆI U PENZIJU MLAĐI: Vlada predložila izmene zbog kojih će najstarijim đetićima zavideti Balkan
Foto: Shutterstock

svi se složili

CRNOGORCI ĆE IĆI U PENZIJU MLAĐI: Vlada predložila izmene zbog kojih će najstarijim đetićima zavideti Balkan

Crna Gora -

Građani Crne Gore moći će ubuduće da ostvare starosnu penziju nakon 40 godina staža i 61 godine života, predviđeno je izmenama zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, koji je predložila crnogorska vlada, a taj uslov je prihvatio i najveći broj sindikalnih organizacija.

Prethodni predlog Ministarstva rada da se u punu penziju ide kada se ostvare uslovi od 40 godina staža i 65 godina starosti korigovan je na 40 godina staža i 61 godinu starosti.

Umesto na 67 godina, granica za starosnu penziju se za muškarce spušta na 66 i važiće će već od iduće godine, a za žene se spušta sa 65 na 64 godine.

Za prevremenu starosnu penziju, za koju je do sada trebalo 15 godina staža i najmanje 62 godine starosti, granica će biti podignuta na 63 godine, tako što će se idućih šest godina povećavati godišnje za dva meseca.

Sindikalci su u petak obavestili vladu kako je na zajedničkom sastanku najveći deo sindikata podržao ta dva uslova, zadržavajući pravo da se o ostalim primedbama nastave pregovori.

Kako je saopšteno, ostali su zahtevi sindikata da se iz obračunskog perioda obračuna visine penzije do 2030. godine isključe plate, odnosno osnovica osiguranja iz jedne četvrtine perioda staža osiguranja koje su za osiguranika najnepovoljnije (u koje godine ulaze i 1992. i 1993.), i da se u budžetu za 2019. osiguraju sredstva za povećanje iznosa najniže mirovine.

Sindikati su tražili da se minimalna penzija, koja sada iznosi 125 evra, uskladi sa 80 posto minimalne zarade, što bi iznosilo 154 evra.

Kurir.rs/Tportal.hr

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja