PROTOJEREJ STAVROFOR KRIVOKAPIĆ: Nekada su svi Crnogorci u Boki znali da su Srbi, ali vremena su se promenila
Foto: Youtube/Printscreen

u Montenegru je svašta moguće

PROTOJEREJ STAVROFOR KRIVOKAPIĆ: Nekada su svi Crnogorci u Boki znali da su Srbi, ali vremena su se promenila

Crna Gora -

U Herceg Novom sinoć je održana svečana akademija povodom 100 godina oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Arhijerejski namesnik za Boku, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić, kazao je da je pre 100 godina svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao da nije Crnogorac, a svaki Crnogorac je znao da je Srbin.

"Vremena su se promenila. Danas kada je Boka u Crnoj Gori, neki stanovnici Boke se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci, ali sve dok ne mrze one koji se izjašnjavaju kao Srbi, to je podnošljivo, jer je to, ipak, lična stvar koja se može objasniti prihvatanjem komunističke mantre o postojanju crnogorske nacije", kazao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, u Montenegru je svašta moguće, gotovo sve ono što nije moglo u Crnoj Gori Petrovića.

"Kralj Nikola svoju kraljevinu nazivao je 'drugom srpskom kraljevinom u srpskom primorju' pored 'srpske kraljevine u srpskom podunavlju', a o Boki peva 'Bez Boke bi srpstvo bilo nevjesta bez đerdana“, naveo je on.

Potpredsednica opštine Herceg Novi, Danijela Đurović, kazala je da danas, stotinu godina od završetka Velikog rata i proboja Solunskog fronta, imamo otvoren drugačiji, ali jednako važan front na njemu se borimo za istinu na pamćenje ko su nam bili preci, a šta su živeli i ginuli, da bismo znali ko smo mi i u kom pravcu treba da idemo.

Kurir.rs/in4s.net/Dnevne novine Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track