PRINC MIHAILO PETROVIĆ NJEGOŠ: Ništa nije bilo pravednije od ujedinjenja 1918.
Foto: Njegos.org

MEMOARI

PRINC MIHAILO PETROVIĆ NJEGOŠ: Ništa nije bilo pravednije od ujedinjenja 1918.

Crna Gora -

Zaboravljen od antidemokratskog i antisrpskog režima, princ Mihailo Petrović Njegoš u svojim memoarima tretirao je i jedan od najznačajnijih trenutaka u našoj istoriji – ujedinjenje dve kraljevine i države 1918. godine.

Na svom Fejsbuk profilu, publicista Jovan Markuš je objavio deo iz memoara koji vam prenosimo:

Princ Mihailo Petrović Njegoš u svojim Memoarima piše o ujedinjenju 1918. sledeće:

“Mada se ogromna većina Crnogoraca izjasnila za ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom, – i stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, – jedan mali broj odbijao je da to prizna.

Kad je kralj Nikola umro, oni su za kralja proglasili mog strica Danila. Iz razloga koji mi nisu poznati, Danilo je rešio da tu titulu ne ponese. Kako je bio bez dece, sva svoja prava prenio je na mene, još maloletnog. To, uostalom, nije imalo važnosti, ni posledica.

Dva-tri meseca kasnije, kad sam se o raspustu našao kod majke u Parizu, pročitao sam u štampi vest o tome da su sve velike sile priznale ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

foto: Wikipedia

Ja sam u ono vreme bio isuviše mlad, da bih imao tačnu i jasnu predstavu o značaju svega toga.

Kasnije, kad sam temeljno proučio istoriju Južnih Slovena, razumeo sam u kojoj meri je bilo pravedno, i neopozivo, to uklapanje Crne Gore u jednu širu otadžbinu, nakon vekova rastavljenosti, s ostalim Srbima, Hrvatima i Slovencima. Crna Gora – koja se bila održala kroz istoriju kao ostrvce nezavisnosti i slobode, dok su se ostala braća nalazila u sklopu Austrije ili Turske, nije imala razloga da postoji kao celina za sebe kad su se braća oslobodila tuđinskog gospodarstva.

Poput Italijana i Njemaca, Jugosloveni su se 1918. godine ujedinili na osnovu načela o samoopredeljenju naroda.

Oni što su žalili za Crnom Gorom kao zasebnom državom, nisu uviđali jednu osnovnu stvar: da Crna Gora nije mogla postojati kao samostalna država od trenutka kad su se stvorili uslovi za jednu veliku nacionalnu državu naroda iste krvi i jezika. Već u svojoj mladosti, čim sam bio u stanju shvatiti elemente našeg nacionalnog problema, ja sam se zauvek, i nepokolebljivo, opredelio za princip punog jugoslovenskog jedinstva.”

Prvo izdanje knjige princa Mihaila Petrovića – Njegoša "Iz Mojih memoara" objavila je Srpska narodna odbrana iz Vinzdora u Kanadi 1961.godine.

Kurir.rs/ In4s.net

Foto: Njegos.org

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track