DAN POSLE STRAVIČNOG NEVREMENA: Šta je čovek stvarao 50 godina, uništeno je za 15 minuta! Novljani ne pamte ovakvu oluju! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

za sve krivi zapušeni odvodi

DAN POSLE STRAVIČNOG NEVREMENA: Šta je čovek stvarao 50 godina, uništeno je za 15 minuta! Novljani ne pamte ovakvu oluju! (VIDEO)

Crna Gora -

Situacija u Boki Kotorskoj normalizovana je posle jučerašnjeg nevremena koje je poplavilo Herceg Novi.

Iz gradskih službi poručuju da su zadovoljni intervencijama i koordinacijom, dok Novljani odgovaraju da se šteta mogla izbeći da su održavani odvodni kanali.

"Katastrofa. Za svojih 50 godina što je čovek stvarao, za 15 minuta sve je uništeno. Totalna šteta, ne znam šta da vam kažem", kazao je Branislav Ivanović iz Herceg Novog.

foto: Slavica Kosić

Ovako Novljani opisuju pustoš koju je iza sebe ostavilo jučerašnje nevreme. U tom gradu palo je 250 litara kiše po metru kvadratnom, a ništa slično, kažu, ne pamte od 1982.

"Linija vode se pokazuje, metar i 40 kod mene, dole kod komšija možda još i veća, metar i 70, 80. Iz kuće sam jedva izvukao oca koji je invalid...", kazao je Ivanović.

foto: Youtube/Printscreen

"Kad sam izašao voda mi je bila dovde. Sve je poplavilo, moje dvoje kola je pod vodom, salon, apartmani, garaža puna, katastrofa...", kazao je Vaso Ivanović.

Službe komunalne policije, i zaštite i spasavanja dobile su više od 400 poziva za pomoć i imale 69 intervencija u protekla 24 sata. Zbog poplava su evakuisane dve porodice iz Bijele i jedna iz Igala, i obezbeđen im je hotelski smeštaj.

foto: Youtube/Printscreen

"Ono što je dobro to je da nije bilo žrtava ni povređenih", kazala je Marija Andrić, načelnica Komunalne policije Herceg Novog.

Novljani, međutim, traže odgovornost zbog poplava, napominjući da već godinu apeluju da se grad pripremi za nevreme.

"Problem je što su svi kanali bili zapušeni, što reka vode koja je došla sa ulice i sa puta nije imala gde da ide", kazao je Miro Đurković, direktor hotela.

foto: Youtube/Printscreen

"Verovatno posledica začepljenih odvodnih kanala kao što je ovaj ispred moje kuće koji ove godine uopšte nije čišćen...", kazao je Slobodan Dabović iz Herceg Novog.

"Ovo nije samo elementarna nepogoda, nego elementarni nerad ili nečija nebriga, jer ne može se sve svaliti i reći da je nepogoda ako kanali nisu očišćeni, ili nema kanala delom", kazao je Milo Topović.

foto: Youtube/Printscreen

U Opštini pak odgovornost traže na drugom mestu.

"Crna Gora put, koji inače treba da održava magistralni put, njihova", kazala je Andrić.

Opasnost, međutim, i dalje postoji u hercegnovskom naselju Kuti, gde klizište preti da ugrozi kuće, a nevremenom je posebno pogođena Zelenika.

Kurir.rs/Vijesti.me (Matija Otašević) Foto: Vijesti/Slavica Kosić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja