Najnovije vesti

JEZIVA ISPOVEST CRNOGORKE O PAKLU SILOVANJA U BRAKU: Rekao je kako mu je došlo tu, pred decom, a ja teška žena... Ne može to! Nego, nož pod grlo!
Foto: Shutterstock

RODITELJI JE NISU PODRŽALI

JEZIVA ISPOVEST CRNOGORKE O PAKLU SILOVANJA U BRAKU: Rekao je kako mu je došlo tu, pred decom, a ja teška žena... Ne može to! Nego, nož pod grlo!

Crna Gora

Ispovest "Anka je odlučila" nastala je u okviru kampanje "Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja", koju sprovodi Sigurna ženska kuća, SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja Nikšić i NVO Prima u Crnoj Gori, a uz podršku Evropske unije.

U pitanju je prva od 10 autentičnih ispovesti osoba koje su preživele seksualno nasilje u Crnoj Gori.

 

Anka je godinama ćutala o nasilju u braku. Sve je počelo šamarom, a završilo se pokušajem silovanja.

 

Kad je o tome ispričala porodici i odlučila da se razvede, roditelji su je podsećali da se njihov nikad niko nije razveo, pa zašto bi ona bila prva.

 

Klijentkinja Sigurne ženske kuće, 30-godišnja žena iz Podgorice, u ispovesti opisuje pakao seksualnog zlostavljanja u braku, ali i reakciju okruženja i nadležnih institucija kada se konačno odvažila da progovori o nasilju koje je preživela.

Dani bi, kako priča, počinjali sa "đe si g**no, đe mi je doručak, đe mi je kafa...", preživela je i udarac šakom u vaginu, maltretiranje pred gostima... Kad joj je pred decom stavio nož pod grlo i komšije, retke koje su reagovale na nasilje koje se dešava u njihovoj blizini, inspektor je rekao da je u pitanju krivično delo pokušaj silovanja pred decom.

 

Ankini roditelji i braća su u tome videli samo prekršaj: "Ko je ikad čuo za pokušaj silovanja u braku".

 

Njen bivši suprug je, međutim, jednom prilikom Ankinom bratu koji je završio pravo sam ispričao šta se događalo toga dana.

 

"Rekao je kako mu je došlo tu, pred djecom, da mi ga stavi, a ja teška žena, ne da mi se... Neću kad su djeca kući, neću kad nisu, onda imam nešto preče da završavam. Neću kad dobijem, neću prije nego što dobijem, neću poslije da ne ostanem trudna... Ne može to. Nego, nož pod grlo, pa može kad meni dođe", prepričava Anka razgovor bivšeg supruga i najstarijeg brata, koji se tek nakon toga zauzeo za sestru.

 

"Majci će srce da pukne... zamisli kad bude iz dana u dan slušala šta sam sve prošla, a na kraju ga tužim za nekakvo tobože silovanje u braku", predomišljala se Anka, ali je brat uverio da mora da tuži bivšeg supruga.

Usledilo je, kako je ispričala, motanje institucija – od tužioca, zamenika, asistenata... a svaka sledeća osoba kojoj je davala izjave, navodi ona, sve je manje bila zainteresovana za njen iskaz.

 

Ni na suđenju nije bilo bolje i kaže da je i sudija komentarisala kad se Anka negde tokom suđenja nasmejala.

 

Prepričava i da je, kada je njen slučaj završio u medijima, njeno ime u potpunosti obelodanjeno, dok su mediji navodili samo inicijale njenog supruga.

 

Njen bivši suprug je oslobođen krivice. Kad je Anka uložila žalbu na presudu i čeka novo suđenje. U međuvremenu je odlučila da se razvede. Tvrdi da njen bivši suprug ne pomaže u podizanje dece. Anka tek traži posao, a njen bivši suprug, kako je kazala, zarađuje dobro - skoro 1.000 evra mesečno.

 

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...