BRUKA CRNOGORSKOG PREDSEDNIKA! PODIGAO SPOMENIK KRVNOM NEPRIJATELJU! Milo veliča one protiv kojih se borio njegov deda
Foto: Stefan Jokić, Printscreen, Vijesti.me

sramotno!

BRUKA CRNOGORSKOG PREDSEDNIKA! PODIGAO SPOMENIK KRVNOM NEPRIJATELJU! Milo veliča one protiv kojih se borio njegov deda

Crna Gora -

Crnogorski predsednik otkrio spomenik crnogorskim komitama protiv kojih se borio Blažo Đukanović, četnički general za koga javnost veruje da je njegov deda

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović svečano je u Nikšiću otkrio spomenik crnogorskim komitama (1916-1929), protiv kojih se borio Blažo Đukanović, koji je navodno u bliskim rodbinskim vezama sa šefom crnogorske države!

Đukanovićev potez izazvao je buru u crnogorskoj javnosti, koja ne može čudom da se načudi što se njihov predsednik, kako tvrde, odrekao đeda, koji je lovio komite, dižući spomenik njegovom krvnom neprijatelju. Ovo je danima glavna tema u Podgorici.

Zahvalnost

Đukanović je, inače, na prekjučerašnjoj svečanosti istakao da se spomenikom želi poručiti da borba komita nije bila uzaludna i da su oni bili preteča pokreta za obnovu nezavisne Crne Gore 2006. On je rekao da su komiti bili borci za slobodu Crne Gore u vreme austrougarske okupacije u Velikom ratu i borci za odbranu njenog državnog dostojanstva nakon, kako je naveo, nasilnog pripajanja Srbiji 1918.

- Oni nisu pristajali ni na tuđinsko, ni na savezničko ropstvo i poniženje. Danas im država Crna Gora sa osećanjem duboke zahvalnosti odaje priznanje za njihovo antičko junaštvo - kazao je crnogorski predsednik.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević naveo je da Đukanović, kao potomak bjelaša (pristalice ujedinjenja Srbije i Crne Gore, prim. aut), otkrio spomenik svojim neprijateljima.

Kontroverze

- Đukanović otkrio spomenik crnogorskim komitama. Đukanovići sa Čeva su bili jedna od najbrojnijih bjelaških četa koja se borila protiv komita. Potomak bjelaša otkriva spomenik svojim neprijateljima - napisao je Medojević uz objavljenu biografiju Blaža Đukanovića, kako se zove deda crnogorskog predsednika.

Blažo Đukanović bio je, kako se navodi, glavni rukovodilac akcija lova na komite i njihovu egzekuciju. U skladu s pokazanim „zaslugama“ - likvidacijama komita i uništenju crnogorskih suverenista, 9. marta 1942. proglašen je za vođu četničkih snaga. Ubili su ga partizani.

Međutim, kako je ranije objavio portal CdM, politički protivnici Đukanovića već godinama pokušavaju da plasiraju priču da je njegov deda četnički komandant, ali ih činjenice demantuju. Kako navode, reč je o dva čoveka istog imena i prezimena, ali različitog porekla i života. Živeli su u istom periodu.

S druge strane, Đukanović nikada nije otklonio nedoumice koje godinama vladaju u javnosti. Zanimljivo je da se njegov sin takođe zove Blažo.

foto: Stefan Jokić
Aleksandar Vulin U CRNOJ GORI VLADA ANTISRPSTVO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da mu je žao što vidi da je u Crnoj Gori uspostavljena politika po kojoj sve što je antisrpsko i svako ko se borio protiv Srba ima razloga da dobije spomenik i nagradu:

- Đukanović ne šalje poruku samo Srbiji, a Srbi su dobro razumeli tu poruku da se smatraju okupatorima i neprijateljima, već šalje poruku i svojim građanima, trećini svojih građana koji žive u Crnoj Gori i govore za sebe da su Srbi, baštine baš tu kulturu i tradiciju protiv koje vi sada dižete spomenike i hvalite one koji su ubijali Srbe.

foto: Profimedia
Srđa Trifković FALSIFIKOVANJE ISTORIJE

Istoričar Srđa Trifković kaže da je u Crnoj Gori na delu pokušaj falsifikovanja istorije.

- Đukanovićevo odricanje od dede dizanjem spomenika njegovom neprijatelju ne čudi jer je nedavno i rektor crnogorskog univerziteta Danilo Nikolić izbrisao s nadgrobnog spomenika svog pradede epitaf koji je taj ratnik za života isklesao - „za spas srpskih ideala“. U nameri da ponište sve srpsko ne biraju sredstva.

(Kurir.rs/Biljana Bojić, Ivana Kljajić /Foto: Stefan Jokić, )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track