ĐUKANOVIĆEV SIN SE ZADUŽUJE NA VELIKO: Sve nekretnine stavio pod hipoteku, ali kredite više ne uzima od  Prve banke strica Ace!
Foto: Printscreen Vijesti.me/Boris Pejović, Profimedia

može se

ĐUKANOVIĆEV SIN SE ZADUŽUJE NA VELIKO: Sve nekretnine stavio pod hipoteku, ali kredite više ne uzima od Prve banke strica Ace!

Crna Gora -

Blažo Đukanović, sin crnogorskog predsednika Mila Đukanovića uzeo je milion i po evra kredita kod Hipotekarne banke, namenjenih njegovoj firmi BB hidro za gradnju mini hidro elektrana u Kolašinu.

Kao garanciju da će vratiti kredit, mlađi Đukanović založio je svoja dva poslovna prostora od 412 i 47 kvadrata u zgradi Vektra, koje je na poklon dobio od strica Aca Đukanovića. Hipoteku na atraktivnu imovinu u prizemlju Vektre banka je upisala pre dva dana u katastarsku Upravu za nekretnine, nakon što je Blažo krajem decembra uzeo milionski kredit.

"Upis hipoteke po osnovu založne izjave od 27. decembra 2018. hipotekarni dužnik Blažo Đukanović u korist hipotekarnog poverioca Hipotekarna banka, korisnik kredita BB hidro u iznosu od 1.500.000 evra”, piše u listu nepokrertnosti u koji su Vijesti imale uvid. Naslednik lidera DPS-a dužan je da kredit vrati u roku od deset godina, a krajnji rok, kako se navodi je 1. septembar 2029.

Banka je upisala i zabranu otuđenja i opterećenja, kao i izdavanja u zakup bez njene saglasnosti. Kompanija koju mlađi Đukanović ima sa svojim partnerom Ivanom Burzanovićem, do sada je u više navrata uzmala kredite, u to uglavnom preko svoje sestre firme "BB solar“ koja ima na svoje ime uknjižene poslovne prostore u zgradi "Crolinga“ stotinak metara udaljenoj od “Vektre”.

"BB solar“ je pre dva mjeseca založila svoja četiri poslovna prostora od 84, 78, 9 i 43 kvadrata, na ime sestre firme "BB hidro“, kao garanciju u iznosu od 30 hiljada evra namenjenu Ministarstvu ekonomije. Garanciju je izdala Prva banka, vlasništvo Blažovog strica Aca Đukanovića, a korisnik garancije Vlada Crne Gore, Ministarstvo ekonomije. “BB solar” i “BB hidro” su kompanije koje je mlađi Đukanović registrovao za proizvodnju električne energije.

Ovim je definitivno "zatvorena“ finansijska konstrukcija“ neophodna za početak gradnje dviju mini hidroleketrana koje Đukanovićeva firma planira da gradi na vodotocima u Kolašinu.

Kompanija sina šefa države planira gradnju hidroelektrana na vodotocima Bistrica i Slatina. Odluku o dodijeli koncesije za elektranu Bistrica Blažu je 2016. potpisao njegov otac Milo Đukanović, tadašnji premijer. Ministarstvo ekonomije je izdalo energetske dozvole za gradnju obje male hidroelektrane, a ugovorom o koncesiji za korišćenje vodotokova, koje je aminovala Vlada jasno je predviđeno da BB hidro mora dostaviti garanciju.

Vlada je u februaru donela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju male hidroelektrane Slatina, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu meštanskih porodica u mestu Raško Mioska.

BB Solar unazad nekoliko godina je više puta davala svoje nekretnine kao garanciju za kredite koje je uzimala kod Prve banke, ali je sada promenila banku.

Blažo Đukanović je proteklog leta založio i svoj luksuzni dupleks od 199 kvadrata i garažu na Žabljaku Hipotekarnoj banci, od koje njegova firma BB solar može uzeti do maksimalno 600 hiljada evra.

Kako stoji u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, hipoteka banke na stan od 124 kvadrata na četvrtom spratu i stana od 75 kvadrata u potkrovlju i garaže od 17 kvadrata u zgradi koju je gradila kompanija "Razvršje“ u zimskom turističkom centru, upisana je sredinom avgusta na ime založne izjave koju je potpisao Đukanović.

Ovim su praktično sve nekretnine koje su u vlasništvu mladog Đukanovića ili njegove firme pod hipotekama banaka zbog kredita koje je uzimao zbog poslovnih obaveza BB solar.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track