MILO NE PLAĆA POREZ DRŽAVI: Firma koju drži sa kumom na udaru zbog duga od 190.000 evra!
Foto: EPA, Vijesti.me/Savo Prelević

nečuveno

MILO NE PLAĆA POREZ DRŽAVI: Firma koju drži sa kumom na udaru zbog duga od 190.000 evra!

Crna Gora -

Opština Budva blokirala je juče zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u grad u podnožju brda Košljun, vlasništvo podgoričke firme Global Montenegro“ "čiji je jedan od osnivača šef države Milo Đukanović, zbog poreskog duga od 192 hiljade evra.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva pokrenula je pre mjesec postupak prinudne naplate poreskog duga protiv "Global Montenegro“, koju je Đukanović osnovao sa svojim kumom Vukom Rajkovićem jer za protekle tri godine nije platila porez na nepokretnost.

"Poresko potraživanje u korist opštine Budva je u ukupnom iznosu od 192.169,66 evra“, piše u listu nepokretnosti kao teret, u koji su Vijesti imale uvid.

Đukanovićeva kompanija bila je godinama na crnoj listi poreskih neplatiša, ali je pretprošle godine, uspela da Opštini izmiri nekih 60 hiljada evra na ime poreza. Međutim, dug za 2015, 2016, i 2017. nije uplatila, pa je Budvanska uprava javnih prihoda donela rešenje i ostavila Đukanovićevoj firmi rok od deset dana da izmiri dug. Nakon ‘što to nije učinila, zatraženo je od budvanskog katastra da upiše hipoteku, što je on i učinio.

Lider DPS-a je sa kumom Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februrara 2007. od starobudvanske porodice Rucović. Đukanović u nekoliko navrata je objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbedila je zahvaljujući kreditu od pet miliona eura. Kredit je uzet 14. februrara 2008. od pogoričke Hipo Alpe Adria banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on bio “premešten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development.

Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta "osvanula“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imovinu „Global Montenegra“. “Hipoteka u iznosu od 5.000.000 evra u korist je novog hipotekarnog poverioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog poverioca“, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu "Global Montenegra“.

Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million evra najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas nije pronašao partnera. Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410 evra, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track