BUNE SE IZ NEPRIZNATE CRNOGORSKE CRKVE: Vučinić protiv finansiranja SPC iz budžeta države
Foto: Youtube printscreen

BUNE SE IZ NEPRIZNATE CRNOGORSKE CRKVE: Vučinić protiv finansiranja SPC iz budžeta države

Crna Gora -

Stevo Vučinić, predsednik Saveta mitropolije kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, smatra skandaloznom odluku resornog ministastva da se, kako je rekao, Beogradskoj patrijaršiji predviđa pomoć iz crnogorskog budžeta.

"Ta organizacija, kako kaže, ne samo što za račun Srbije predvodi ustanak protiv ustavnog poretka, nego i novac stečen prodajom državne zemlje, od milodara iz Manastira Ostrog i šverca roba, vrećama iznosi iz zemlje i finansira celu Srpsku crkvu u toj istoj Srbiji", rekao je Vučinić, preneo je portal RTCG. Za Vučinića je takva raspodela novca nepravedna.

Budžetom crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava za pomoć verskim zajednicama u Crnoj Gori opredeljeno je 200.000 evra, a najviše novca prošle godine pripalo je Islamskoj zajednici u Crnoj Gori - oko 54.000 evra.

Crnogorsku pravoslavnu crkvu država je pomogla sa gotovo 50.500, Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Eparhiju budimljansko-nikšićku sa 40.000 evra, katoličku crkvu sa 36.215 evra, dok je Jevrejskoj zajednici Crne Gore pripalo 19.500 evra, pišu Dnevne novine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track