ARAPI ŽELE LUKU BAR: Predstavnici iz UAE dolaze u Crnu Goru da razgovaraju o kupovini barske kompanije
Foto: Vijesti.me/Anto Baković

POČINJU PREGOVORI

ARAPI ŽELE LUKU BAR: Predstavnici iz UAE dolaze u Crnu Goru da razgovaraju o kupovini barske kompanije

Crna Gora -

Predstavnici kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), iza kojih stoji vladajuća kraljevska porodica Al Nahijan, doći će tokom ove sedmice u posetu predstavnicima Vlade Crne Gore.

Ta poseta je u direktnoj vezi s interesovanjem za privatizaciju Luke Bar, saznaje portal Vijesti. Tokom posete planiran je, tvrde izvori iz Luke, i dolazak dva arapska inženjera u barsku kompaniju.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je boravio u UAE, gde je razgovarao sa zainteresovanima za Luku Bar.

foto: EPA

Vlada, Ministarstvo ekonomije i Savet za privatizaciju još nisu zvanično definisali plan privatizacije za ovu godinu.

Investitori iz Emirata iskazivali su interesovanje za Luku Bar i pre dve godine, kada je bio aktuelan prethodni tender za barsku kompaniju, ali i 2013, kada su bivši delovi Luke - Kontejnerski terminali i generalni tereti (danas Port of Adria) - prodati tuskoj kompaniji Global Ports Holding. Prošli tender za Luku Bar propao je u aprilu 2017. jer Vlada nije želela da prihvati jedinu pristiglu ponudu poljske OTL grupacije.

foto: Printscreen YouTube/Vijesti.me

"Vlada, kao većinski vlasnik Luke Bar, vidno ubrzava zaokruživanje svih pravnih akata kako bi se spremno dočekalo raspisivanje tendera", tvrdi izvor Vijesti i napominje da su Arapi podjednako zainteresovani za kupovinu Luke Bar, ali i kompanije Port of Adria, koja je nekad sa njom činila jednu celinu.

Navodno su pri kraju pregovori o usvajanju novog kolektivnog ugovora u Luci Bar, o čemu je novi direktor Vladan Vučelić u petak razgovarao sa predstavnicima sindikalnih organizacija.

"Treba još da se usaglase detalji oko otpremnina i platnih razreda. Nakon toga odmah sledi nova sistematizacija radnih mjesta u Luci Bar", tvrdi izvor Vijesti.

foto: Printscreen YouTube/Vijesti.me

Barsku kompaniju su proteklih godinu dana potresale afere i nesuglasice bivšeg menadžmenta sa Odborom direktora. Bivši menadžment direktora Zarije Franovića smenjen je početkom oktobra prošle godine, a ubrzo zatim Vlada je promenila i Odbor direktora, na čijem se sad čelu nalazi Vojin Žugić. Novi izvršni direktor Vučelić imenovan je u poslednjim danima prethodne kalendarske godine.

Prema konsolidovanom devetomesečnom izveštaju za prošlu godinu, Luka Bar je posle tri kvartala imala gubitak od čak 5,73 miliona evra, što je mnogo gori rezultat u odnosu na uporedni period godinu ranije, kada je dobit iznosila nešto više od 606.000 evra. Razlog tome su vanredni troškovi za neisplaćeni deo zarada radnicima koje godinama nisu isplaćivane. Ukupan prošlogodišnji rezultat na kraju bi mogao da bude još lošiji kada se bude uračunao i četvrti kvartal.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Anto Baković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track