PREMA LEGENDI NASTAO JE OD VILINIH SUZA, ALI SKADAR IMA OPASNU ĆUD: U roku od pet minuta jezero može da podivlja i odnese živote!
Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

NEMIRNE VODE

PREMA LEGENDI NASTAO JE OD VILINIH SUZA, ALI SKADAR IMA OPASNU ĆUD: U roku od pet minuta jezero može da podivlja i odnese živote!

Crna Gora -

Manastirski brodić kojim je monah Manastira Vranjina, Neofit pevozio osam vernika prevrnuo se pre dva dana kod Vranjine, a u nesreći se utopilo četvoro ljudi.

Odmah nakon nesreće iz vode je izvučeno telo trudnice Jane Kumburović, koja se utopila pokušavajući da spasi svoju dvanaestogodišnju ćerku. Njen suprug Ratko stradao je pokušavajući da otrgne njih dve od podviljalih talasa, koji su u smrt odneli i njihovog prijatelja Darka Vujoševića, koji je probao da ih spase.

Jezero ima opasnu ćud

Navodno, kada je sa četvrtom grupom krenuo ka obali jezero je bilo mirno, ali ih je nevreme iznenada zahvatilo. Kada su počeli talasi, ljudi koji su bili na čamcu uplašili su se i krenuli ka prednjem delu plovila.

Prema istim informacijama, sveštenik ih je molio da se vrate na svoja mesta, ali se čamac ubrzo prevrnuo.

Direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenad Ivanović kazao je juče da je ćud jezera opasna.

“Nažalost, ćud Skadarskog jezera je jako čudna i komplikovana i opasna. U roku od pet do 10 minuta znaju da budu takvi vremenski uslovi da je nemoguće ploviti jezerom i tada se dešavaju nesreće kakva se desila juče”, rekao je Ivanović.

Istakao je da svi koji su uključeni u potragu daju sve od sebe da pronađu tela troje stradalih.

Nastanak jezera

Prema jednoj legendi jezero je nastalo od vilinih suza, dok druga legenda kaže da je nastalo je za jednu noć, kada je mlada nevesta, obradovana povratkom muža iz rata zaboravila da zatvori česmu, a prava priča o nastanku jezera je još čudnovatija.

Sve do 1858. godine jezero je bilo samo veća bara koju je narod nazivao Veliko blato. Te godine je, nakon jednog jakog olujnog nevremena reka Drim iz albanskih planina sručila na ušće Bojane toliko peska i mulja da se korito te reke pomerilo, a od one bare nastalo današnje najveće jezero na Balkanu. Ono je 1983. proglašeno nacionalnim parkom, a 2011. zvanično je nominovano za dobijanje UNESCO statusa.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track