ZAŠTO VODA NE UZE MENE, A DA MLADOST ŽIVI?! Potresne reči žene koja je odustala od ulaska u čamac smrti na Skadarskom jezeru u poslednjem trenu! Evo zašto se nije ukrcala! (FOTO)
Foto: Vijesti.me/ Savo Prelević, Printscreen/Facebook

TUGA

ZAŠTO VODA NE UZE MENE, A DA MLADOST ŽIVI?! Potresne reči žene koja je odustala od ulaska u čamac smrti na Skadarskom jezeru u poslednjem trenu! Evo zašto se nije ukrcala! (FOTO)

Crna Gora -

Podgoričanin Darko Vujošević utopio se u nedelju dok je pokušavao da spasi tročlanu porodicu koja je stradala u Skadarskom jezeru, kada se prevrnuo čamac. Nažalost, nije uspeo u svom herojskom naumu, a ledeni talasi su na kraju progutali Janu Kumburović u četvrtom mesecu trudnoće, njenog supruga Ratka i njihovu dvanaestogodišnju devojčicu N. K.

Darkova rođaka je istakla da je i ona trebala da bude u tom čamcu kako bi se prevezla do obale.

"Na kraju sam odustala, jer se već dosta ljudi ukrcalo. Sad mi je žao što nisam pošla umesto njih. Stara sam i naživela sam se... Bolje da sam se ja udavila, a da je ostala da živi mladost", istakla je ona.

Rođaka pokojnog Darka stajala je na obali Skadarskoj jezera zajedno sa prijateljima, porodicom i meštanima, ali nije želela da se predstavi i "da se u ovakvim trenucima fotografiše".

U tišini, kamenih lica, svi su gledali ka vodi, očekujući spasioce. Janino telo je izvučeno nekoliko sati nakon nesreće, ali je mutno jezero otežavalo potragu za preostalih troje utopljenika. Tišina, u kojoj su iščekivane vesti od ronilaca i spasilaca, narušavana je samo u trenucima kada su pristizali čamci i tada bi se čuli jecaji i plač, pišu Večernje novosti.

U međuvremenu, monah manastira Vranjina Goran Kimpanov (43) uhapšen je u ponedeljak zbog nesreće na Skadarskom jezeru, saopštila je crnogorska policija. Kako se navodi, njemu se na teret stavlja delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti i on će biti priveden nadležnom tužiocu.

Kako meštani govore, do tragedije je došlo pri povratku sa liturgije u manastiru Vranjina, koja je služena povodom imendana monaha Neofita, koji je i upravljao čamcem. Već nekoliko tura je bilo odvezeno do obale, međutim, kako kažu, vremenske prilike su se u trenutku promenile, počeo je da duva jak jugo, pa se i voda uzburkala.

foto: Vijesti.me

"Kada je počelo da se talasa, na čamcu je nastala panika. Koliko sam čuo, devojčica se uplašila i počela da se vrpolji. Uskomešali su se i putnici, a talasi postajali sve veći. Čamac je počeo da tone, prevrnuo se i tu je počela borba za život", opisuje jedan od meštana.

Prema rečima očevidaca i meštana, brzo nakon što je došlo do nesreće, Darko je uspeo da se domogne obale. Međutim, kada je video da Kumburovići bezuspešno pokušavaju da spasu ćerku, vratio se da im pomogne. Nažalost, Vujošević nije uspeo da ih spase, već je nemirna i mutna voda uzela sva četiri života.

Vesti spasilaca na obali su čekali otac i supruga pokojnog Vujoševića, koji je život dao pokušavajući da od vode otrgne tročlanu porodicu. Snage da govore nisu imali. Ipak, herojski podvig Darka Vujoševića prepričavali su meštani.

"Šta bi još moglo da se kaže. Njegov postupak govori sve o njemu. Dao je život pokušavajući da spase tuđe", kratko je prokomentarisao njegov prijatelj.

Komšija porodice Kumburović Raco Dobrović, lepe reči o nastradaloj porodici izgovorio je kroz suze.

"Teško su živeli, ali su bili retko poštena porodica, okrenuta veri. Ratko je bio radan, nema ko ga nije znao i zvao na ispomoć, znajući da je vredan i pošten. Mnogo je uradio i za manastir Vranjina. Ne znam šta bih rekao, ovo je tragedija za sve nas meštane", kazao je Dobrović.

Raco Dobrović, komšija Kumburovića, s obzirom na to da poznaje jezero, ne veruje da će potraga za telima biti brzo okončana. Kako je kazao, voda je mutna, a u blizini je i ušće Morače, a sve to otežava potragu. Osim četvoro nastradalih, u čamcu su bili i Vanja, Radojica i Ljiljana Rašović, kao i sveštenik Neofit, koji su se spasli.

Kurir.rs/ Večernje novosti

Foto: Vijesti.me i Printscreen/ Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track